Home Forum Subiecte Dacii, stramosii romanilor?

Forum Pescuitul.ro

Locul unde poti intreba si primi raspunsurile cautate


 • favorite_border

re:Dacii, stramosii romanilor?

 • Adaugat de: person dalearober
 • scheduleacum 1 sapt.
 • thumb_up 0 likes
Domeniul: Cafenea

Tezaurul de la Sacoșul Mare.

http://enciclopediaromaniei.ro/wiki/Tezaurul_de_la_Saco%C5%9Fu_Mare

 • favorite_border

re:Dacii, stramosii romanilor?

 • Adaugat de: person dalearober
 • scheduleacum 1 sapt.
 • thumb_up 0 likes
Domeniul: Cafenea

Descoperire arheologică deosebit de importantă în Sântana, Arad, o fortificație de 90 de hectare, Cetatea Veche, de 3.400 de ani.

http://mobil.aradon.ro/#!mobilenews/detail/2088598


 • favorite_border

re:Dacii, stramosii romanilor?

 • Adaugat de: person dalearober
 • scheduleacum 7 zile
 • thumb_up 0 likes
Domeniul: Cafenea

"Buzău, 7 aug /Agerpres/ - Arheologii Muzeului Judeţean de Istorie Buzău au descoperit, după o lună de cercetări pe şantierul arheologic de la Gruiul Dării, localitatea buzoiană Pietroasele, zeci de vestigii printre care o brăţară din argint, aparţinând unei femei din timpul regelui Burebista, un vârf de suliţă, dar şi vase din lut, cuţite, fibule dacice."

https://www.comisarul.ro/articol/buzau-zeci-de-vestigii-arheologice-descoperite-la-_958362.html

 • favorite_border

re:Dacii, stramosii romanilor?

 • Adaugat de: person dalearober
 • scheduleacum 4 zile
 • thumb_up 0 likes
Domeniul: Cafenea

Este îndeobşte cunoscut faptul că Elementa linguae daco-romanae sive valachicae (1780), scrisă de Samuil Micu şi de Gh. Şincai pune bazele perioadei moderne din istoria limbii române literare. Indiferent de factorii care au determinat numeroase periodizări în istoria noastră literară, cercetătorii recunosc în unanimitate valoarea lucrării în discuţie, precum şi importanţa ei pentru constituirea limbii române literare. Rolul gramaticii lui Micu-Şincai este susţinut de cei mai mulţi lingvişti, aceasta fiind considerată „prima gramatică adevărată a limbii noastre.
Pentru scrierea gramaticii lor, Samuil Micu şi Gh. Şincai au ales limba latină din mai multe motive: mai întâi pentru că era forma cea mai sigură de evidenţiere a originii latine a limbii noastre, apoi pentru că latina era limbă ştiinţifică internaţională, ceea ce permitea cercetătorilor străini să cunoască limba română. Un alt motiv era reprezentat de faptul că structura morfologică şi sintactică a limbii latine fusese deja studiată, iar terminologia gramaticală în limba latină era deja creată. De aceea, Micu şi Şincai nu au întâmpinat aceleaşi probleme. Folosirea limbii latine impunea scrierea cu grafeme latineşti, acesta fiind o altă formă de demonstrare a apropierii între limba română şi cea latină. Scrierea cu caractere latineşti, precum şi folosirea de termeni de origine latină sunt semne clare de modernitate.
Ceea ce se reproşează gramaticii lui Micu-Şincai este faptul că autorii au preluat alfabetul limbii latine, ignorând că în limba română existau unele sunete care nu aveau corespondent grafic latinesc.
De aceea, soluţia adoptată nu a fost aceea de creare de grafeme care să noteze modul de pronunţare românesc, ci forţarea corpului fonetic al cuvintelor româneşti după grafemele latine. Rezultatul s-a concretizat în ceea ce a fost numit sistem etimologic de notare a sunetelor româneşti.
Totuşi Gramatica lui Samuil Micu are meritul de a fi propus primele reguli fonetice din limba română, atrăgând, totodată, atenţia străinilor asupra poporului nostru.
În plus, ea a deschis calea spre elaborarea altor lucrări de acest tip. O lucrare de o asemenea importanţă ştiinţifică nu putea să nu aibă urmări majore asupra scrierilor ulterioare. De aceea, gramatici precum Observaţii sau băgări de seamă asupra regulelor şi orânduielelor gramaticii româneşti (1787) a lui Ienăchiţă Văcărescu, Gramatica românească (1797) a lui Radu Tempea, Temeiurile gramaticii româneşti (c. 1815-1820) şi Gramatica românească pentru îndreptarea tinerilor (1822) a lui Constantin Diaconovici-Loga indică, prin structură, dar mai ales prin terminologie, influenţa Elementei.
#cezarfloreabibliofil #carteveceromaneasca #bibliografiaromaneasca #bibliofilia #carte #carti #gramatica #sincaizoom_in
Pescuit
Pescuit

fiber_newStiri

Potrivit comunicatului ANPA din 16 iulie 2018, eliberarea permiselor de pescuit de culoare albastra a fost sistata pentru anul 2018 incepand cu data de 15.06.2018. [...]