Home Articole Grafitul in revolutia pescuitului sportiv

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Grafitul in revolutia pescuitului sportiv
  • Autor: Andrei Zabet
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Abc in pescuit

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor


Grafitul in revolutia pescuitului sportiv


Poate cea mai importanta descoperire sau mai bine zis inovatie in domeniul pescuitului sportiv este introducerea fibrelor de grafit sau carbon. Adoptarea grafitului a generat, in anii '80, o adevarata explozie pe piata sculelor de pescuit sportiv. Numai asa ne putem explica astazi oferta de lansete si vergi din grafit de-a dreptul ametitoare, cu care fiecare fabricant incearca sa ne prinda pe noi, pescarii. De la cele mai ieftine, din grafit compozit si pana la cele mai scumpe lansete din grafit ultra-high modulus, toate (ne vom referi numai la pescuitul lansat cu naluci - lure fishing - spinning si casting) au ceva in comun: fibrele de grafit din care sunt construite.

Observati, va rog, ca vorbim despre grafit si nu despre carbon. In mintea multora s-a "intepenit" sintagma, oarecum improprie, de "lansete din carbon". Partial corect, din punct de vedere chimic. In primul rand, carbonul este un element chimic care se gaseste in forma elementara in structura diamantului, carbunelui si bineinteles, a grafitului. Grafitul este, pe de alta parte, structurat pe un sistem de cristale hexagonale de carbon natural aproape pur. De asemenea, exista doua procese oarecum diferite in urma carora se obtin cele doua tipuri de fibre - carbon si grafit. Insasi "arhitectura" fibrei de grafit o recomanda pentru constructia lansetelelor, datorita structurii cristaline mult mai ordonate decat cea a carbonului. Fibrele de grafit au o concentratie aproape maxima de carbon pur (peste 99%), in timp ce fibrele de carbon contin carbon pur in proportie de 93-95%, insa vom reveni asupra acestui subiect ceva mai tarziu.

In Europa, s-a impus denumirea de "carbon", poate pentru ca suna mult mai bine decat banalul "grafit", pe care toata lumea il asociaza, la prima strigare, cu mina din creioane sau poate pentru ca lansetele chiar sunt construite din fibre de carbon. Desi in acest caz, Tom Kirkman, editorul revistei Rodmaker Magazine din SUA, a specificat ca denumirea corecta este cea de "grafit". Daca o sa observati, unii producatori folosesc ambele denumiri pe lansetele lor - "carbon-graphite".

Pe piata americana, formata din peste 40 milioane de pescari, veti putea observa ca toti producatorii de lansete folosesc numai denumirea "grafit". La americani, piata a ajuns la un anumit stadiu de dezvoltare, dovedind o maturitate care se regaseste in relatia producator-cumparator de la informatii, calitatea produselor si pana la garantia pe viata acordata in cazul lansetelor de top. Si noi vom folosi in continuare denumirea corecta, si anume cea de "grafit" - nu de alta, insa nu avem cum sa contrazicem americanii, producatorii celor mai performante lansete din lume.

Sa revenim la grafit si la caracteristicile acestuia. Pe scurt, ce caracteristici ale blank-ului (varga propriu-zisa, de forma conica, tubulara sau plina, pe care se monteaza componentele lansetei - inele, manere, madrina) diferentiaza o lanseta de alta si care sunt cele mai importante specificatii de care trebuie sa tinem seama atunci cand alegem o lanseta. Despre cele mai cunoscute si mai importante caracteristici ale lansetei s-au mai scris destule articole (mai mult despre actiune si putere), insa vom reveni cu amanunte folositoare pe marginea acestora - clasa de putere, puterea de aruncare, actiunea, rezistenta firului, si ca un sumum al tuturor acestora, specializarea.

Pag:

ABC in pescuit

 

fiber_newStiri

Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2024, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe site-ul anpa.ro.

In perioada 10-17.01.2024 aplicatia informatica pentru generarea permiselor este oprita pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul anpa.ro. [...]