Home Forum Subiecte cum fac eu nada pt. oblete

Forum Pescuitul.ro

Locul unde poti intreba si primi raspunsurile cautate


  • favorite_border

cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • comment18 raspunsuri
  • visibility2701 afisari
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Nada are trei ingrediente

  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Nada are trei ingrediente: fioarea soarelui, pesmet, malai. Proportia este unu, doi, trei, adica la o masura de floarea soarelui adaugam doua masuri de pesmet si trei de malai.
Floarea soarelui prajita are rolul de atractant. Datorita ei nada va avea un miros apetisant, de halva....Pesmetul, udat, se umfla, devine lipicios si leaga amestecul ajutandu-ne sa-l facem cocoloase iar malaiul o data ce bulgarele intra in apa il face sa se disperseze. Din practica am ajuns la proportiile astea, dau randamentul cel mai bun.
Floarea soarelui nu trebuie sa fie de cine stie ce calitate! Daca o cumparati din piata luati ce este mai ieftin.
Trebuie prajita in cuptor, cu coaje cu tot. Nu punem in tava prea mult, ca sa o putem amesteca mai usor; dintr-un kg. prajim cam trei transe. Dupa ce incingem cuptorul punem in tava o transe si o dam la copt. Trebuie amestecata si verificata des. Deschidem cuptorul amestecam si apoi rupem doua trei seminte si verificam culoarea miezului. Inchidem cuptorul si dupa scurt timp repetam operatia. Si tot asa pana ce miezul capata o culoare aurie.
Atentie, trecerea de la alb, samanta neprajita destul, la negru, miez ars, se face foarte repede, cam cum patim cu laptele cand da in foc.... Asa ca fiti pe faza!
Dupa ce am prajit si s-a racit toata cantitatea de floare, o macinam.
Se poate da prin masina de tocat sau maruntita cu robotul de bucatarie.
Eu am folosit ambele metode si a fost OK.
Pesmetul il puteti face din paine uscata si rasnita. Puteti strange painea veche sau puteti cumpara paine feliata si uscata din supermarket. Faceti pesmetul, tot asa, cu masina de tocat sau robotul. Nu recomand sa luati pesmetul gata facut, din magazin, din cauza pretului. Atat floarea soarelui cat si pesmetul se cerne cu sita de malai; ce nu trece, inapoi la rasnit.
Malaiul! Si aici, nu va aruncati la calitate, cel mai ieftin. E bun si cel vechi, din gospodarie, care a facut ate sau molii.
Cand le aveti pe toate pregatite luati un lighean si cu aceeasi masura puneti din fiecare ingredient. Eu folosesc o cutie de margarina. Puneti, cum am precizat, o masura de floarea soarelui, doua masuri de pesmet, trei de malai si le amestecam.
Rasturnam amestecul in alt vas si repetam operatia in lighean. Si tot asa pana terminam ingredientele. La sfarsit varsam din nou toata cantitatea in lighean si o amestecam inca o data. Procedand astfel obtinem o nada omogenizata perfect.
In pungi de plastic punem aprox. 800g de amestec si le inchidem.
Pe balta, rasturnam in recipient jumatate din continutul pungii si adaugam apa.
Ca recipient pt. nada folosesc un bidon de plastic pliabil decupat in partea de sus, unde se fixseaza un cerc din sarma de otel ca sa stea deschis.
Pentru luat apa din balta, un ambalaj din carton pt. lichide! Nu mai descriu ca se vede clar din poza cum este. Le am asa ca sa ocupe cat mai putin loc in rucsac.




  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Din ce amestecul este mai umed, mai moale, bulgarele se va dispersa mai la suprafata asa ca adaugati apa cate putin, mestecati si asteptati un timp sa traga, sa se umfle. In functie de cum umbla pestele, mai la suprafata sau mai adanc trebuie sa alegeti consistenta nadei.
Eu fac nada la inceput mai vartoasa. In functie de cum trage, maresc sau micsorez adancimea: daca trage pluta in jos maresc, daca o pune pe lat micsorez. Abia apoi, dupa ce gasesc nivelul unde mananca obletele, daca este nevoie mai adaug apa si subtiez.
La fiecare lansare a liniei iau putina nada, cat apuc intre degete si arunc tintind pluta; uneori sunt curenti si trebuie aruncat mai in stanga sau dreapta de pluta. Daca apa e adanca pot fi curenti la suprafata intr-o directie si la fund in cealanta....



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Nada isi face efectul imediat si aproape la fiecare lansare veti prinde;
Ca sa castigati timp trebuie sa va organizati!
In stanga: juvelnicul cu gura cat mai larga, pus la indemana, doar sa aruncati pestele in el, cutia de viermusi care sa se poata deschide cu o singura mana si o carpa de sters.



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

In dreapta: recipientul cu nada si carpa de sters mana.



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Cercul juvelnicului are o mica prelungire de care e legat un siret. Pe balta leg juvelnicul de o creanga ca sa stea la nivelul malului.



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

La pescuitul obletelui varga se tine tot timpul in mana; suportul este doar pentru pauza de cafea!
Deci alegeti una cat mai usoara, rapida, adica rigida, sa “zbarnaie” si blectorata sa puteti folosi fire subtiri.
Nada cum v-am spus e eficienta si ne ajuta mult adunand si tinand bancul de oblete pe loc; dar asta nu e suficient, ca succesul sa fie deplin ne trebuie si o linie fina. Eu la oblete folosesc fire foarte subtiri, 0,05; 0,06; maxim 0,08.
Stiuuu! Firele astea sunt pacatoase, se agata de toate alea, se rasucesc si se incurca din senin si daca mai fac si un nod “ai pus-o”!...



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Dar fara ele nu se poate, adica nu se poate face un pescuit de performanta la oblete!



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

Pe tija carligului neaparat un varnes care sa impiedice sa urce viermusul pe fir. Asa subtiri gasiti la firele de telefonie fixa.



  • favorite_border

re:cum fac eu nada pt. oblete

  • Adaugat de: person statedan
  • scheduleacum 5 ani
  • thumb_up 0 likes
Domeniul: Nade si Momeli

La firele subtiri partea de fir dintre varful vergii si pluta, sa-i zicem “bucla”, pluteste; cand bate vantul, si pe balta cam bate tot timpul, “bucla” asta creaza o problema, face “burta” si aduce pluta in mal. Ca sa “inec” firul pun pe el unul, doi, plumbi. Aplatizati plumbul cu ciocanul pana ajunge de grosimea foii de hartie sau chiar mai subtire; taiati fasi late de 1mm si lungi cam de 8-10mm, nu folosim toata lungimea doar ca sa putem lucra cu ele. Presam cu unghia degetului mare pe buricul degetului aratator unul din capetele plumbului, cat mai aproape de margine; in indoitura formata introducem firul, strangem ca sa-l prindem acolo si apoi rulam.Cum am spus nu folosim tot plumbul, cand am obtinut marimea dorita rupem restul.




fiber_newStiri

Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 09 aprilie – 07 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 24 aprilie – 07 iunie inclusiv, cu excepțiile prevăzute în prezentul ordin. [...]

Permisele de pescuit pentru anul 2022 se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile la adresa... [...]