Home Articole TROTTING-ul ... pescuit de clasa

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
TROTTING-ul ... pescuit de clasa
  • Autor: Adrian Avel
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Abc in pescuit

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor


TROTTING-ul ...
pescuit de clasa

de Adrian AVEL

Este momentul sa facem cunostinta cu cea mai desavarsita tehnica de pescuit la pluta pe ape curgatoare. Inventata de britanici, tehnica se bucura de un succes in continua crestere printre pescarii britanici si ai altor tari chiar.

AVANTAJ: Aceasta metoda ofera avantajul unei prezentari mult mai naturale a momelii, pentru pescarii experimentati.

PESTII VIZATI: Trottingul se remarca ca un pescuit specific al cleanului, dar nu mare va fi surpriza daca pestele scos la suprafata va fi un biban, crap, somn sau mreana.

LOCURILE DE APLICARE: Suvoaiele (mai rapide sau lente) din ape curgatoare, cu adancimi intre 30cm-1,5m, in special, iar in general pretutindeni pe cuprinsul raului.

METODA: De la pluta spre lanseta, primii 30m de monofilament se spreiaza cu sprey special pentru a face firul plutitor. Tehnica constituie in lasarea in curent a momelii (monturii) astfel incat sa fie purtata la 30m in aval, unde se afla clenii. Semnalizarea muscaturii consta in franarea plutei. Lestarea momelii va fi usoara; momeala va matura fundul apei pe tot parcursul deplasarii ei subacvatice.

Ca particularitate, este foarte important ca firul dintre pluta si lanseta sa pluteasca la suprafata apei si sa fie mentinut relativ intins (fara serpuiri care sa anihileze amplitudinea inteparii). Lasati deci montura sa curga liber in aval, mentineti firul intins si din cand in cand franati inaintarea plutei pentru a avea ca rezultat usoara ridicare a momelii de pe fundul apei. Acesta va fi momentul crucial pentru cele mai multe muscaturi din partea cleanului.

Cunostinte importante: Datorita frecarii cu diferite obstacole (bolovani, vegetatie subacvatica,etc), patura de fund a apei are o viteza de deplasare (curgere) mult mai lenta decat patura de suprafata. Ca atare, pluta noastra se va deplasa la suprafata apei cu o viteza mai mare decat a momelii de pe fund, tinzand sa imprime aceeasi viteza si acesteia. Numai ca o momeala ce se deplaseaza mai repede decat patura de apa in care se afla are o miscare nenaturala si ca atare sperie pestii. Aici intervine maiestria pescarului de a ridica varful lansetei si a frana, din cand in cand, inaintarea plutei cu scopul de a pastra momeala de pe fund la o viteza de "curgere" naturala, egala cu cea a apei la fund. Iar aceasta maiestrie se castiga in timp.

USTENSILE si ACCESORII

Lanseta: va fi una din carbon, usoara, mufabila (trei tronsoane sau mai mult) cu lungimi incepand de la cea standard a lansetelor de MATCH (pluta) englezesti de 3,90m (13 feet), continuand cu lungimile de 4,20m (14 feet), 4,50m (15 feet) si culminand cu cea de 5,00m (17 feet).

Mulineta CENTRE- PIN: Dupa cum am spus si mai inainte,TROTTING-ul este o metoda cu totul speciala, cea mai desavarsita si eficace pentru pescuitul la pluta, vara, al cleanului, in ape curgatoare. Diferenta fata de alte metode, oarecum asemanatoare, e reprezentata de mulineta. Si aceasta nu e o diferenta neglijabila cum veti inclina sa credeti la prima vedere.


Pag:

 


fiber_newStiri

Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2024, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe site-ul anpa.ro.

In perioada 10-17.01.2024 aplicatia informatica pentru generarea permiselor este oprita pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul anpa.ro. [...]