Home Articole Taxa corecta pe balti- Rezultatele sondajului de opinie

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Taxa corecta pe balti- Rezultatele sondajului de opinie
  • Autor: Pescuitul.ro
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Cronica pescarului

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor

Taxa corecta pe balti
Rezultatele sondajului de opinie


In vara anului trecut, mai precis in perioada 17.07-17.09.2006, Pescuitul.ro a realizat, in premiera, un sondaj pe tema taxelor pe baltile private si a pescuitului Catch and Release (C&R - prinde si elibereaza). La acest sondaj au raspuns 1541 de subiecti, pescari de toate varstele si ocupatiile profesionale, cu domiciliul situat pe intreg teritoriul tarii. Pentru obtinerea unor rezultate cat mai precise, au fost aplicate metode de analiza statistica si prelucrare a datelor primare in urma carora au fost inlaturate informatiile eronate sau contradictorii. Marja de eroare a rezultatelor sondajului este de +- 5%.

Primul subiect abordat in sondaj a fost pescuitul Catch and Release, un gen de pescuit care nu are o traditie notabila in tara noastra insa care, pe zi ce trece, castiga din ce in ce mai mult teren. Acest gen de pescuit este un subiect controversat, fiind puternic sustinut de pescarii sportivi de competitie insa respins de pescarii amatori care practica pescuitul de agrement. Potrivit rezultatelor sondajului, in prezent numai 8.42% dintre pescari agreaza pescuitul C&R ceilalti ramanand adeptii stilului "prinde si retine".

Din dorinta de a gasi un raspuns la intrebarea "de ce este acest procent atat de mic la noi in tara ?", ne-am indreptat atentia spre masurarea gradului de satisfactie a pescarului care alege sa pescuiasca pe baltile private. In ultimii ani s-a manifestat o nemultumire generala privind marirea taxelor de pescuit, in conditiile in care rezultatele partidelor de pescuit nu au fost pe masura asteptarilor. Asadar, al doilea obiectiv a fost sa stabilim care a fost cantitatea medie de peste prinsa de un pescar intr-o partida de pescuit, acesta fiind un indicator cantitativ al gradului de satisfactie a pescarului.

In figura de mai jos se prezinta distributia rezultatelor inregistrate de pescarii din esantionul studiat in cadrul sondajului, exprimate in cantitatea medie de peste prinsa de un pescar intr-o partida de pescuit.

Sondaj Pescuitul.ro

Calculele statistice au aratat ca media cantitatii de peste prinsa de un pescar intr-o partida de pescuit este de 2,12 kg. Aceasta medie a fost calculata luandu-se in considerare partidele de pescuit efectuate de pescarii participanti la sondaj, intr-un intervel de 30 de zile, in plin sezon 2006. Graficul urmator arata care este frecventa partidelor de pescuit efectuate intr-o luna de pescarii care au participat la sondaj:

Sondaj Pescuitul.ro

Asadar, observam ca ponderea cea mai importanta o au pescarii care frecventeaza baltile de 1 pana la 4 ori pe luna. Din punct de vedere statistic, numarul mediu de partide efectuate de un pescar este de 4,13 partide/luna. Taxa medie perceputa pe baltile private este de 33.7 lei/partida si a fost estimata pe baza informatiilor cuprinse in baza de date a site-ului. De mentionat ca taxa medie la nivel de judet inregistreaza valorile cele mai mari in jud. Giurgiu (51.8 ron), Iasi (41 ron), Ilfov (40,7ron), Bucuresti (40 ron), Calarasi (38,8 ron), Ialomita (37,4 ron), cele mai mici valori fiind inregistrate la nivelul baltilor din Ardeal.

Pag: