Home Articole Ochelarii polarizanti

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Ochelarii polarizanti
  • Autor: Lista discutii
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Abc in pescuit

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor


Ochelarii polarizanti

Spre deosebire de ochelarii de soare obisnuiti, ochelarii polarizanti, cunoscuti si sub denumirea de "Ochelari Polaroizi", au proprietati cu totul speciale insa mai putin cunoscute de pescarii sportivi care deseori pun urmatoarele intrebari:

"Ce au special ochelarii polarizanti ? Ce au in plus lentilele polarizante fata de ochelarii de soare clasici ? "

Iata si doua raspunsuri elocvente oferite de pescari, membri ai forumului Pescuitul.ro:

::::::

Buna intrebarea despre ochelarii polarizanti. Nu sunt expert, dar ce pot sa spun e ca in ultimul numar al revistei britanice "Improve your coarse fishing" se face un test special pentru a determina care sunt cei mai buni (din perechile testate). Indiscutabil sunt o adevarata comoara pentru pescarii care se respecta. Sunt diferiti de ochelarii de soare normali deoarece filtreaza razele soarelui intr-un mod deosebit. Ceea ce ne intereseaza pe noi pescarii este ca privind suprafata apei intr-o zi senina... EFECTIV vedem sub apa cu ei, luciul apei fiind ANULAT. In revista au facut o poza a apei cu lentila normala si una cu filtru polarizant: incredibil, in poza cu filtru se anuleaza luciul apei si se vad ierburile subacvatice (foarte important la pescuitul la pluta) si chiar si un peste ce trecea prin zona intamplator. Pentru pescarul la naluci sau musca, polarizantii sunt ABSOLUT NECESARI.

Ochelarii testati in revista pot fi procurati in variante:
- lentile de culoare "GREY" sau "BROWN" pentru zile foarte insorite;
- lentile de culoare "AMBER" pentru lumina variabila (cer semiinorat schimbator);
- lentile de culoare "YELLOW" pentru amplificarea luminii in cazul zilelor mohorate, cand vom putea vedea pluta mult mai bine.

La alegerea ochelarilor polarizanti trebuie avut in vedere:
- sa nu permita intrarea luminii pe dedesubtul, deasupra sau lateralele ramei (deci sa acopere bine ochii). Se remarca stilul futurist "wraparound";
- sa "taie" cu usurinta prin luciul apei (unii polarizeaza lumina mai bine decat altii);
- sa fie foarte usori si sa stea bine fara a cadea usor de pe nas;
- sa aiba culoarea de lentila care va trebuie dv. (ex. pt zile foarte insorite, lumina variabila, sau zile mohorate);
- sa fie solizi (trainici) la articulatiile ramei (balamale);
- sa se potriveasca cu bugetul dumneavoastra.

La revista au iesit castigatori:
- categoria ochelari ieftini si buni: "Masterline John Wilson Amberjacks" in valoare de 11 lire sterline ce pot fi gasiti si in varianta "clip-on" adica "prinzatori" cu clips peste perechea de ochelari de vedere pe care deja o purtati (excelenti pentru miopi). Cautati la http://www.thenumberone.co.uk/;
- categoria ochelari EXPERT: "Orvis Superlight Wraps" in valoare de 48 lire sterline de la http://www.orvis.com/;

De remarcat si alte tipuri, bine punctate la test:
- "12 JULBO TATOO" (45 lire) la http://www.lyon.co.uk/;
- "14 JULBO ZEN" (30 lire) idem ca mai sus;
- "10 OAKLEY FIVES" (59-109 lire) la http://www.oakley.com/;
- "5 FOX ISIS" (30 lire) la http://www.foxint.com/ "

Autorul raspunsului: Adrian Avel.

::::::::

Ochelarii polarizanti (cele mai vestite firme XOOR cu lentile cu tehnologie Polaroid cu 7 straturi si POLAROID cu lentile cu 3 straturi) polarizeaza (anuleaza) razele de lumina (soare) reflectate in plan vertical. Acestea (cele reflectate de apa) sunt cele mai suparatoare si deci eliminarea lor este de mare ajutor celor care desfasoara activitati pe apa. Sunt foarte utili si in cazul sofatului (reflexii pe asfalt) dar si in alte situatii. Nu am gasit alti ochelari care sa fie la fel de comozi de purtat (prin efectele care le au).

Sper ca v-am fost de ajutor.

Autorul raspunsului: Adrian Gutu.

::::::::

In final vom descrie un mic test pe baza caruia puteti sa verificati daca o pereche de ochelari au sau nu au lentile polarizante. Testul, pe care il putem numi testul ceasului electronic, cu afisaj cu cristale lichide, decurge astfel: punem ochelarii la ochi si privim ecranul ceasului electronic in pozitie normala. Ecranul se va vedea clar, fara pete intunecate. Pe masura ce vom roti ceasul cu 90 de grade, in plan paralel cu planul lentilelor, ecranul capata o tenta de gri inchis ajungand pana la negru iar imaginea cifrelor dispare cu desavarsire. In cazul lentilelor de calitate mai modesta ecranul ceasului va capata (la 90 de grade rotire) culoarea gri inchis iar cifrele nu vor disparea total, putandu-se distinge pe ecran.

ABC in pescuit

 


fiber_newStiri

Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2024, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe site-ul anpa.ro.

In perioada 10-17.01.2024 aplicatia informatica pentru generarea permiselor este oprita pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul anpa.ro. [...]