Home Articole Despre sonare. Metode de localizare a pestilor

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Despre sonare. Metode de localizare a pestilor
  • Autor: Gheorghe Ion
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Abc in pescuit

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor

 

Despre sonare.
Metode de localizare a pestilor


Cred ca orice pescar si-a dorit macar o data in viata sa poata vedea ce este sub apa, pentru a afla topologia fundului, pentru a localiza gropile cu crapi sau pur si simplu pentru a vedea daca acolo unde pescuieste sunt sau nu pesti. Cum vazul nu ne poate fi de mare ajutor, cel putin in cazul apelor din lacuri, rauri etc., nu ne ramane decat sa ne inspiram din lumea animalelor, in care metoda ecolocatiei este folosita cu eficienta deosebita. Ecolocatia se poate realiza cu ajutorul ultrasunetelor, sunete de inalta frecventa, nepercepute de urechea umana. Astazi acest lucru este perfect posibil si pentru noi cu ajutorul sonarelor.
Ce sunt de fapt sonarele ?
Sonarele sunt dispozitive electronice prevazute cu un senzor, denumit si traductor, de obicei dublu-cristal, care contine mai multe foite de cristal de cuartz suprapuse. Cuartzul se bucura de proprietatea ca isi modifica volumul la trecerea unui curent electric prin masa acestuia si, invers, genereaza curent cand asupra sa se exercita o presiune exterioara (efectul piezoelectric). Atunci cand il alimentam la un curent de inalta frecventa cristalul vibreaza cu acea frecventa luand nastere o unda elastica - ultrasunetele. Undele emise prin apa lovesc obstacolele, corpuri cu densitati diferite de cea a apei, fiind reflectate. Odata reflectate, o parte din acestea ajung din nou la traductor unde sunt tranformate de cristalul de cuartz (receptor) in semnal electric. Semnalul electric este prelucrat rezultand o imagine electronica, afisata pe display-ul sonarului. In functie de complexitatea sonarului, alaturi de vizualizarea pestilor aflati in zona fascicolului ultrasonic mai putem obtine si alte informatii precum viteza pestilor aflati in miscare, temperatura apei. Majoritatea sonarelor dispun de filtre care permit afisarea pestilor pe ecran pe game de dimensiuni. Mai facem precizarea ca, consecinta a unor legitati ale fizicii, undele folosite aici sunt numai unde longitudinale, emise in plan normal la suprafata traductorului. Atentie !! Bulele de aer din apa dau ecouri foarte clare si ne pot induce usor in eroare. Deci informatia trebuie verificata prin scanari repetate.
Cum alegem sonarul cel mai potrivit ?
In primul rand trebuie sa tinem seama de adancimea/distanta unde vrem sa facem investigatiile. Vrem sa vizualizam topologia fundului apei sau numai sa localizam pestii ? Unda ultrasonica emisa in apa are forma unui fascicol de forma conica, similara fascicolului de lumina al unei lanterne pe timp de ceata. Fascilolul poate fi bine focalizat si spunem ca "bate" departe sau poate fi mai divergent, caz in care prinde in vizor o arie mai mare dar cu rezolutie satisfacatoare doar in apropiere. In cazul sonarelor, aceasta focalizare este data de unghiul traductorului (uzual are 9, 20 si 45 grade). Sensibilitatea sonarului la o anumita distanta depinde de puterea sursei de alimentare a traductorului si de frecventa semnalului de excitare a cristalului emitor. Frecventa este un parametru similar culorii luminii; pe timp de ceata alegem faruri albastre sau de alta culoare care este mai putin atenuata de ceata. In acest caz, undele cu frecventa mare dau rezolutie mare dar sunt puternic atenuate la distante mai mari, pe cand cele cu frecventa mica se propaga mai bine dar necesita surse de alimentare mai puternice (exercita o presiune sonica mai mica la aceeasi putere de emisie). Un traductor cu unghiul de 20 grade, alimentat la surse duale de 200kHz si 455 kHz, poate acoperi cam cele mai variate intrebuintari pentru pescuitul din tara noastra (pescuit din barca, de la mal, pescuit maritim). Asadar, nu cumparati orice sonar doar pentru ca scrie pe el sonar; verificati cu atentie tipul palpatorului, puterea si frecventa sursei precum si domeniul de utilizare recomandat de producator. Daca acesta corespunde intereselor dvs. puteti sa-l cumparati. Pretul unui sonar poate incepe de la cca. 100 USD pana la 600-1000 USD si chiar mai mult.
Ce solutii alternative avem cand nu dispunem de acesti bani ?
Sonarul este un intrument util dar inca nu este prea accesibil. Pana cand vom avea sonarul propriu trebuie sa cautam alte solutii. Unii pescari pot localiza pestii "citind" apa si utilizand toate informatiile pe care mediul ni le ofera cu atata generozitate. Dar cum asta ? Ati observat ca, atunci cand vantul bate usor, pe suprafata apei se formeaza talazuri. Exista totusi zone unde talazurile lipsesc sau sunt mult mai mici. Ce se intampla ? Revenind la notiunile de unde elastice, talazul nu este altceva decat o unda generata de vant si care se propaga pe lac. Acolo unde fundul lacului prezinta neuniformitati, mai ales gropi, unda este de regula atenuata, intr-o masura mai mare sau mai mica. Iata deci ca un "sonar" natural ne indica direct gropile si implicit zona crapilor si a somnilor. Alta solutie ar fi simturile unor pasari. Ratele si gastele domestice simt mult mai bine prezenta pestilor si de cele mai multe ori ii urmaresc. Iar rapitorii mari, in speta somnii, le urmaresc la randul lor pe ele. Multi dintre noi nu agreem prezenta acestor pasari pe langa noi dar ele ne indica de cele mai multe ori prezenta pestilor. De multe ori am ales locul de pescuit cautand cu privirea cardurile de rate care stationau si cautau hrana in apa iar rezultatele au fost superioare celor obtinute de alti pescari, mai putini stresati de aceste pasari. Aceste solutii sunt reprezentative dar sirul exemplelor poate continua. Noi insa ne oprim aici, lasandu-va pe dvs. sa experimentati si sa gasiti si alte solutii.

Gheorghe Ion-Bucuresti, oct. 2001

ABC in pescuit

 

fiber_newStiri

Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2024, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe site-ul anpa.ro.

In perioada 10-17.01.2024 aplicatia informatica pentru generarea permiselor este oprita pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul anpa.ro. [...]