Logo Pescuit pescar fish fishing crap rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 53
23-05-2018
Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor

Filometroza


Dr. biol. Petru Burian / 22 mart. 2016

Filometroza este o nematodoza cutanata, specifica unor ciprinide dulcicole din emisfera nordica (Crapul, Carasul, Platica, Rosioara, Babusca, Batca, etc.).
Parazitoza este mai frecventa si cu grad mai mare de periculozitate, la populatiile tinere de Crap si Caras, sau hibrizii acestora.
-- Aceasta parazitoza este provocata de trei specii de viermi nematozi din fam. Philometridae:

 • Philometroides lusiana – paraziteaza la baza solzilor Crapului;

 • Philometroides sanguinea – paraziteaza intre radiile inotatoarelor, in special caudala, la Caras;

 • Philometra rischta – paraziteaza in zona jugulara la Platica.

Toate cele trei specii paraziteaza pestii, in stadiul de adult, provocand nematodoza cutanata.
Parazitii se recunosc usor fiind viermi polimorfi, de culoare roz-rosie, de dimensiuni macroscopice, femelele de 50 -160 mm fiind vivipare !!!

Philometroides sanguinea

 • Lungimea acestui vierme parazit variaza intre 2,35 - 3,30 mm la masculi si 10 - 50 mm la femele, grosimea corpului putand atinge 1mm.

 • Masculii se localizeaza in cavitatea corpului si in peretii vezicii inotatoare, in timp ce femelele se localizeaza in membrana inter-radiala a inotatoarelor (frecvent caudala, rar dorsala).

Ciclul de dezvoltare al fam. Philometridae

 • Primavara (luna mai) la temp. ale apei de 15 – 20 gr.C, femelele, indiferent de locul unde paraziteaza, isi scot in afara partea posterioara a corpului si elimina in apa larvele.

 • Acestea sunt ingerate de crustaceele copepode, traverseaza peretele intestinal al acestora si se localizeaza in cavitatea corpului; dupa 6 – 7 zile, devin apte de a infesta pestii care constituie gazda definitiva, in urma consumarii acestor copepode.

 • Din intestinul pestilor, larvele migreaza in cavitatea corpului, concentrandu-se in jurul vezicii inotatoare, vezicii biliare, ficatului, gonadelor, iar dupa 1 luna devin adulti, diferentiati sexual, apti pt. imperechere.

 • Dupa fecundare, femelele migreaza din cavitatea corpului la locurile de parazitare (foliculii solzosi, membrana interradiala a inotatoarelor, zona jugulara) iar masculii si femelele nefecundate se inchisteaza in peretii vezicii inotatoare sau mor.

 • Femelele, la locurile de parazitare cresc repede, atingand lungimea maxima in primavara urmatoare, cand devin apte sa elibereze in apa larvele noii generatii si astfel ciclul se reia (durata acestuia este de un an).

 • Dezvoltarea viermilor este influentata de temp. apei (valorile scazute o incetinesc) si de pH (optim 6-7).

Epizootologie, patogenie

Sursele de infestare sunt pestii bolnavi de filometroza (purtatorii de paraziti), apa cu larvele parazitilor si crustaceele copepode (gazde intermediare).
Infestarea pestilor sanatosi are loc vara, in jurul lunii iulie, urmare a consumului de copepode infestate. In anul urmator, in luna mai, femele parazitului elimina in apa noua generatie de larve.
Pestele afectat de filometroza este hipodinamic, are un ritm de crestere incetinit, slabeste, iar culoarea corpului devine mata.
La puietul de Crap, functia vezicii inotatoare este perturbata de prezenta larvelor. Puii isi pierd echilibrul, inoata pe o latura, sau cu capul in jos, nu se mai hranesc.
Puietul de crap moare, la o invazie de 5 - 10 exemplare de Philometroides lusiana.
Pestii de 2 – 3 veri parazitati, pot prezenta foliculi solzosi mariti in volum si proeminenti.
Tesuturile de acoperire ale pestelui se distrug, apar hemoragii si suprainfectii.

Evolutie, mortalitate
Prognosticul filometrozei este grav la puietul de crap, la care este frecventa invadarea cavitatii corpului cu larvele viermilor. Incidenta parazitarii poate fi de 10 - 20%.
La Caras, Platica, prognosticul este usor insa, ritmul de crestere scade si se degradeaza aspectul comercial al pestilor. In unele bazine, mai ales in cazul iazurilor in salba, procentul de parazitare la Caras poate atinge 100%.

Profilaxie, tratament

 1. Nu exista metode eficiente de tratament in filometroza. Singurele masuri de limitare a focarelor de parazitoza sunt cele care intervin in ciclul de dezvoltare al parazitului, actionand asupra gazdei intermediare.

 2. Pentru distrugerrea copepodelor, se administreaza direct in in bazine, in zona malurilor, substante organo-fosforice ca Dipterex, Clorofos, in doza de 0,25-0,50 gr./mc apă.

 3. Avand in vedere ca pesticidele pot afecta hrana naturala din bazine, se recomanda unele masuri ca:
  -- alimentarea cu apa a bazinului se va face din surse libere de paraziti;
  -- bazinele infestate se vor goli in fiecare primavara, toamna, se vor tratat cu var sau substante organo-fosforice si se vor expune uscarii, inghetului;
  -- interzicerea cresterii puietului impreuna cu pestii varstnici, infestati;

 1. Daca pestele este infestat, se recomanda valorificarea lui, iar bazinele vor fi golite si tratate cu var, substante organo-fosforice.

 2. Dezinfectarea substratului cu var nestins: înainte de reumplere, cu 10-20 de zile, substratul umed se va trata cu var nestins (praf); 2.000 kg/ha sol mai usor (nisipos), sau 5.000 kg/ha sol mai greu (argilos).

 3. Nu se va pastra pestele infestat cu filometroza de la un an la altul deoarece, poate deveni focar de raspandire a parazitozei.

In cazul in care pestele a fost corect preparat pt. consum (la temperatura de peste 70 gr.C), parazitul nu este daunator omului.
Aspectul „comercial” al pestelui lasa insa de dorit, mai ales la curatirea lui, cand frecventa viermilor in cavitatea interna poate fi deosebit de mare. Consumarea unor astfel de pesti este o optiune individuala !!!

----- // -----

 

ABC in pescuitPublicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii