Home Articole Amenajarea piscicola „Iernut”, jud. Mures

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Amenajarea piscicola „Iernut”, jud. Mures
  • Autor: Dr. biol. Petru Burian
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Apele Romaniei

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor

Amenajarea piscicola „Iernut”
jud. Mures

Dr. biol. Petru Burian
17.05.2007

Fosta ferma piscicola Iernut, apartinatoare de SC Piscicola Zau, actualmente este administrata in regim privat, in baza unui contract de concesionare.

Situata in partea sudica a Campiei Transilvaniei, pe malul stang al raului Mures, helesteele fermei piscicole Iernut au fost infiintate prin lucrari de indiguire si amenajare a unei mici depresiuni naturale, apa necesara provenind prin pompare din raul Mures, plus apele de siroire de pe versanti.

Localizare:
Judetul: Mures
Localitate invecinata: Iernut

Mergand dinspre Tg-Mures spre Ludus pe E60, dupa iesirea din Iernut, pe partea dreapta, intr-o vale adanca, se vede amenajarea piscicola „Iernut”. Urmeaza un sector de drum in coborare, dupa care se face la dreapta pe drumul ce duce la termocentrala Iernut. Dupa statia de autobuz, spre dreapta exista un drum pietruit care duce pana la marginea baltii.Raportata la cateva localitati de referinta, amenajarea piscicola „Iernut” se afla la urmatoarele distante:
· pe E60 de la Tg-Mures spre Ludus, prin Ungheni – Cipau => 34 km;
· pe E60 de la Ludus prin Cuci => 16 km;
· pe DN 14A de la Tarnaveni prin Cucerdea => 20 km.

Descriere:
Initial au existat doua helestee separate printr-un dig care fiind intrerupt s-a format o balta cu doua zone distincte avand urmatoarele caracteristici:
- suprafata totala: 108,67 ha
- adancime maxima: 5,5 m
- adancime medie: aprox. 2,3 - 3 m
- configuratia malurilor: joase 96 %; inalte 4 %;
- pe aprox. 10% din lungimea malului exista vegetatie acvatica relativ compacta (stuf), pe adancimi cuprinse intre 5 si 10 m.


Practic pe tot perimetrul baltii exista drum de acces fiind permisa deplasarea cu masina, la locurile de pescuit. Fiind vorba de un drum de pamant, in cazul zilelor ploioase consecutive, accesul auto este posibil doar pe aprox. jumatate din perimetrul baltii.

Informatii utile:

Amenajarea piscicola „Iernut” este destinata exclusiv pescuitului recreativ, fiind permis inclusiv pescuitul de noapte.
In incinta ei functioneaza un bar si exista posibilitati de cazare in patru rulote, urmand a fi instalate si doua casute de lemn. La capitolul dotari gasim: un umbrar cu masa si banca, iar in jurul baltii 10 WC-uri de tip taranesc si 60 cosuri de gunoi.
In locurile special destinate acestui scop este admis focul pentru gratar.

Pag:

 


fiber_newStiri

Se instituie măsuri de prohibiție pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 4 aprilie-2 iunie inclusiv, iar în apele care constituie frontieră de stat, pe o durată de 45 de zile, în perioada 19 aprilie-2 iunie inclusiv ... [...]

fiber_newStiri

Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2020, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile la adresa... [...]