Home Forum Subiecte Reteta mamaliga
Reteta mamaliga
re:Reteta mamaliga
re:Reteta mamaliga
se pun 2 cani de malai si 1 cana de faina , se amesteca uscate , 1 lingurita de sare, 3 linguri de zahar ,apoi adaugi o cana de apa in care pui o fiola de esenta de vanilie(dr. Oetker), dupa care se amesteca bine si se mai adauga putina apa pana iese o compozitie omogena.Intre timp pui niste apa la fiert si cand a dat in clocot, faci compozitia omogena ca niste turte (groase de 3-4 cm), le pui la fiert si le fierbi 12-15 minute ,dupa care le scoti si le lasi sa se raceasca.Pe fundul vasului in care le fierbi pui o sita sau 5-6 furculite ca sa nu se lipeasca. FIR INTINS !!!
re:Reteta mamaliga
Eu faceam mamaliga in felul urmator : puneam apa la fiert si cand dadea in clocot puneam malai , mai de proasta calitate nu din acela grisat pana nu mai puteam sa mestec si o lasam cam 10 min sa fiarba . O rasturnam intr-un lighean , o lasam sa se raceasca cat sa pot baga mana in ea , puneam miezul de la o pane mai veche si o framantam bine ca pe cozonac pana se omogeniza . Sa vreau si nu cadea mamaliga de pe arc . Acum folosesc ttx din acela unguresc mai fin - se leaga destul de bine .
re:Reteta mamaliga
Uite aici o reteta de mamaliga "cumparata" de la o localnica din Periprava.Saru-mana doamna Nela.
Ca orice lucru facut in bucatarie si mamaliga are nevoie de o reteta,multi mancatori de mamaliga(printre care si eu)
neglijam acest aspect si o faceam dupa ureche.
Mamaliga pescuit:
In primul rand avem nevoie de o masura,pe care o alegem in functie de cat de mare vrem sa iasa mamaliga si incepem:
-3 masuri de malai+2 masuri de faina se amesteca pe un ziar sau o revista de gen (ceva legat de pescuit,ca altfel nu iese).
-6 masuri de apa+ un praf de sare, se dau in clocot dupa care se da focul mic,mic cat sa nu fiarba apa.
-se pune in apa TOATA cantitatea ce am amestecato mai devreme Fara sa se mestece in ea,doar se face o gaura cu facaletul
in mijlocul gramezii sa poata fierbe mai bine,se potriveste focul si se lasa la fiert maruntel cca. 30 de minute.
NU mestecati in ea acum,o sa ajungem si acolo.
Nu va speriati ca malaiul este uscat in timpul fierberii,ar trebui sa arate ca si un vulcan care in mijlocul lui fierbe si
pe margine este uscat.
Dupa cele 30 de minute regulamentare de fiert se opreste focul se apuca facaletul de un cap si incepi sa o invarti in ceaun
pana nu mai poti,cand te apuca nervii mai tare lasi facaletu si faci niste guguloaie cat sa le cuprinzi cu palmele si incepi
sa le framanti una cate una,cu cat le mesteci mai mult cu atat sunt mai gumoase,ATENTIE mamaliga frige in acest moment.
Eu am ruluit intre palme si ceva asemanator unor boilessuri,care dupa ce sau racit putin se comportau ca niste mingii,
dadeam cu ele cat puteam in gresie,sareau pana in tavan si nu se deformau.
Va urma...mamaliga pripita... cu care sa gustam pestele prins cu reteta de mai sus.
re:Reteta mamaliga
doua retete postate pe acest forum de Dorin Forgo :
“Multi prieteni de pe acest forum m-au intrebat ce fel de amestec folosesc la pescuitul de crap primavara.
Deci acum vreau sa va dau un raspuns.
Mamaliga cu ttx.(malai grisat,ttx praf,faina de griu,praf de floarea soarelui,esenta de scoica si rom.)
Reteta de preparare,mamaliga cu ttx.:1.-se pune intr-un vas 200gr. faina de griu, se toarna 1 l.apa amestecind bine pina se obtine o pasta de consistenta smintinii,se pune la fiert pe foc mic pina da in clocot,dupa care se lasa sa se raceasca.
2.-Mamaliga se prepara similar cu mamaliga pentru masa,nu trebuie se fie foarte tare .
3.-Se amesteca cele doua ingrediente si se introduce ttx si praf de floarea soarelui,se amesteca usor pina ajunge la consistenta dorita(atentie se face putin mai moale decit dorim,mamestecul se intareste dupa ce se lasa sa se raceasca,cca.10-15min.)
4.La final se adauga putina esenta de scoica si o sticluta de esenta de rom. Eu la aceasta reteta folosesc urmatoarele cantitati:-malai grisat-500-600gr.
-faina de griu-150-200gr
-ttx,praf-cca.400-500gr
-apa 1,5-2l(daca mai este nevoie adaug apa si in amestecul final )
-esenta rom si scoica.
Uneori daca acest amestec fermenteaza,pastrez cam 200-300gr.si il amestec din nou cu amestecul proaspat,in acest fel am obtinut rezultate foarte bune si am prins crapi de talie mare.”
RETETA 2 :
„reteta de mamaliga pt cirlig sau arc:asta este ultima reteta pe care am invatato de la doctoru otel.malai grisat 23,faina alba 13,amestec pe un ziar compozitia dupa care pun la fiert 4 8 cani de apa in functie de cantitatea pe care vreau sa o fac.dupa ce apa da in clocot adaog sare si zahar cam o lingura de sare si 2 6 linguri de zahar.de ex la 4 cani de apa pun 3 cani decompozitie,amestec din momentul ce adaug compozitia cam 10 12 min dupa care o las putin sa se raceasca.adaul in continuare 1 6 cani de ttx si o amestec bine ,in timp ce o amestec mai pun dupa inspiratie es rom es vanilie diferite arome de la senzas si putin praf de micanita.sper sa reusiti.mai adaug uneori si praf de srot de fl soarelui.dupa ce se raceste putin a framint in palme si bag bilele marisoare cam cit o portocala mai mare in pungi de nylon va doresc fir intins.atentie uneori am avut rezultate ft bune dupa ce acest amestec a fermentat la soare si l-am amestecat in proportie de 1 / 3 cu amestec proaspat.va doresc fir intins”
re:Reteta mamaliga
re:Reteta mamaliga
Bai ,io cred ca nu le-aveti pe toate acasa cind puneti 1/3 faina de griu la 2/3 malai !!! Nu iese patratica prea tare ?!! Eu dupa multe incercari de-abia daca pun citeva linguri de faina,si tot nu cade din ac decit cu politia...S-o numi ea"beton" dar nici chiar asa...Patratica trebuie sa fie asa cum greu se poate descrie in cuvinte ca acul sa iasa usur cind mustata s-a hotarit intr-un sfirsit ca a ta este mai buna si pleaca cu ea convins...Eu mai am un clenci cam impotriva uzantelor.Fac patratica moale(care in mod normal n-ar rezista in ac nici la o lansare scurta),o pastrez taiata in patratici in gris,asezate pe un rind,si le pun citeva minute bune la soare sa se intareasca o latura indeajuns cit sa nu mai cada din ac pina o arunci la 90m....Cind ajunge cu bine in apa,latura tare se inmoaie la loc si mustata nici nu stie ce pierde cin o ia ....Parerea mea ca este mult 1/3,la 2/3...PREA MULT..dincolo era mai ...Alo ..cu halatul..
re:Reteta mamaliga
pune doua cani de malai(dar nu de magazin,malai de tzara) si o cana de faina, doua linguri de zahar si o lingura de sare si amesteci toate astea intr-un bol. pui si apa apoi si amesteci,astfel incat sa devina compozitia omogena. pui apa lafiert,iar cand da in clocot,compozitia o tai(cu fir de pescuitsau atza) in bucatzi cam de 3-4 centimetri si le bagi in apa fiarta. lasi la fiert cam 15 minute,apoi sctzi bucatile sa se usuce.dupa aia potzi sa faci ce model vrei din bucatzile alea(bile,patratzele...) unii mai pun in compozitie si esentza de vanilie,capsuni,praf cu aroma de capsuni sau alte arome,scortzisoara... fir intins!
re:Reteta mamaliga
Citat din manubabanu
Uite aici o reteta de mamaliga "cumparata" de la o localnica din Periprava.Saru-mana doamna Nela.
Ca orice lucru facut in bucatarie si mamaliga are nevoie de o reteta,multi mancatori de mamaliga(printre care si eu)
neglijam acest aspect si o faceam dupa ureche.
Mamaliga pescuit:
In primul rand avem nevoie de o masura,pe care o alegem in functie de cat de mare vrem sa iasa mamaliga si incepem:
-3 masuri de malai+2 masuri de faina se amesteca pe un ziar sau o revista de gen (ceva legat de pescuit,ca altfel nu iese).
-6 masuri de apa+ un praf de sare, se dau in clocot dupa care se da focul mic,mic cat sa nu fiarba apa.
-se pune in apa TOATA cantitatea ce am amestecato mai devreme Fara sa se mestece in ea,doar se face o gaura cu facaletul
in mijlocul gramezii sa poata fierbe mai bine,se potriveste focul si se lasa la fiert maruntel cca. 30 de minute.
NU mestecati in ea acum,o sa ajungem si acolo.
Nu va speriati ca malaiul este uscat in timpul fierberii,ar trebui sa arate ca si un vulcan care in mijlocul lui fierbe si
pe margine este uscat.
Dupa cele 30 de minute regulamentare de fiert se opreste focul se apuca facaletul de un cap si incepi sa o invarti in ceaun
pana nu mai poti,cand te apuca nervii mai tare lasi facaletu si faci niste guguloaie cat sa le cuprinzi cu palmele si incepi
sa le framanti una cate una,cu cat le mesteci mai mult cu atat sunt mai gumoase,ATENTIE mamaliga frige in acest moment.
Eu am ruluit intre palme si ceva asemanator unor boilessuri,care dupa ce sau racit putin se comportau ca niste mingii,
dadeam cu ele cat puteam in gresie,sareau pana in tavan si nu se deformau.
Va urma...mamaliga pripita... cu care sa gustam pestele prins cu reteta de mai sus.
Merci de retete si sfaturi.
Habar n-aveam ca pot folosi sucitorul in felul asta.
__________________________________________________
Alexandra de la https://ro.bisantia.com/
Se instituie masuri de prohibitie pentru pescuitul in scop comercial, recreativ/sportiv si familial al oricaror specii de pesti, crustacee, moluste si alte vietuitoare acvatice vii in habitatele piscicole naturale, pe o durata de 60 de zile, in perioada 9 aprilie-7 iunie inclusiv, iar in apele care constituie frontiera de stat, pe o durata de 45 de zile, in perioada 24 aprilie-7 iunie inclusiv, cu exceptiile ... [...]
Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2024, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe site-ul anpa.ro.
In perioada 10-17.01.2024 aplicatia informatica pentru generarea permiselor este oprita pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul anpa.ro.
[...]