Home Forum Subiecte Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Buna ziua. Ma numesc T. Dan sunt sef de ferma la un lac de acumulare de 250 ha. Materialul piscicol este infestat cu parazitul lernea cyprinacea (viermele ancora). Va rog cu aceasta ocazie sa imi trimiteti o reteta de tratament eficient pentru combaterea acestei boli pe care ati intalnit-o in studiile efectuate de-a lungul anilor si care a dus la rezultate pozitive. In urma documentarii din diverse surse se pare ca toate masurile de combatere pentru suprafete si volum de apa mari masurile sunt ineficiente. Anul trecut am pierdut peste 70-80 tone de peste majoritatea caras. Afectat a fost si crapul, sangerul, salaul, stiuca, si mai putin novacul. Pe de alta parte as dori sa intru in posesia unor experiente recente ce dovedesc eradicarea acestiu parazit. As dori sa-mi trimiteti pe mail un numar si un nume de contact pt a afla mai multe detalii despre aceasta boala si cum pot scapa de acest parazit.
FOARTE URGENT!!!
Va multumesc pt intelegere!
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Anul trecut si eu am avut probleme majore cu viermele ancora. Eu aveam o densitate foarte mare de Galitia pui de 5-10gr. La aceasta marime a pestilor, o aglomerare mai mare de 5 viermi era fatala pestilor. Am avut ceva mortalitate la caras (avand solzi nu se putea autocurata). Solutiile pentru eliminarea parazitului erau 2 (in cazul meu):
1. utlizarea unui insecticid pe baza de fosfor care duce implicit si la pierderi piscicole. Aceste pierderi sunt invers proportionale cu puterea de primenire a apei in bazin (pierderi mari la debite mici)
2. supra alimentarea pestilor cu furaje (solutia aleasa de mine) pentru a-i forta in crestere astfel incat sa aiba putere de autocuratare.
Daca in lacul dvs. nu exista stuf, pietre, copaci in apa (orice structuri care pot servi ca loc de frecare), la densitatea de peste pe care presupun ca o aveti mi se pare exclusa varianta cu supra furajarea, ramanand valabila cea cu insecticidul.
Unii piscicultori afirma (fara prea multa convingere faptul ca viermele poate fi combatut cu clorura de var, altii propun utlizarea verdelui de malachit, altii recomanda hipermanganatul de potasiu (aceasta varianta am testat-o si eu intr-un acvariu, rezultatul a fost pestele mort, iar viermele bine mercy). Am mai testat TRPAFLAVIN in acvariu fara rezultat, saramura (fara efect), cloramina (fara efect asupra viermelui, dar pestele mort), lapte de var cu rezultate identice ca si in variantele anterioare.
Insecticidul recomandat este TRICLORFON si se utlizeaza intr-o concentratie de 1gr/mc apa. Pretul unui plic de 50gr este cca 5lei.
Atentie!!! Dupa prima administrare tratamentul trebuie refacut la cca 2 saptamani pentru distrugerea larvelor ce au iesit ulterior din oua.
Va rog sa postati rezultatele avute cu acest insecticid sau prin orice alta metoda folosita pentru a putea fi de ajutor si altora.
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Unele specii de crustacee pot parazita pestii.
Lernea (Salmincola sp. si Lepeophtheirus sp.) – “viermele ancora” (‘the anchor worm”) este de fapt femela adult a speciei. Infesteaza toate speciile de pesti reprezentind o problema majora la ciprinidae (crapi, carasi). Formele imature de masculi sau femele sunt nevertebrate acvatice care inoata liber in apa. Dupa ce imperecherea are loc, masculul moare, iar femela isi cauta un peste - gazda. Parazitul se fixeaza de corpul pestelui printr-un dispozitiv de “ancorare” care se dezvolta sub piele, in special in tesutul muscular. Parazitul paraseste apoi pestele, tirind in urma sa 2 saci plini cu oua.
Acesti paraziti infesteaza un numar considerabil de animale acvatice, iar infectiile pot avea drept consecinta leziuni care se pot infecta la rindul lor cu bacterii sau cu ciuperci. Pentru pestii de talie mica, infectiile pot fi letale. Ulceratiile produse se vindeca greu.
Simptome: pestii infestati cu Lernea sunt speriosi, agitati si se freaca de obiecte. Daca parazitii sunt in numar mic, nu creeza probleme. In schimb, daca numarul acestora este mare, pestii slabesc, devin letargici si refuza hrana. Ranile cauzate pe tegument si in muschi sunt adesea sursa unor infectii secundare.
Pestii care sunt foarte slabiti din cauza parazitilor au sanse minime de supravietuire. Cu toate acestea, baile cu formalina ar putea elimina parazitii. Formalina se foloseste in concentratie de 200 ppm in bai cu o durata de 50 de minute intr-un bazin separat. Apa din bazin va fi aerata timp de 15 minute inainte de introducerea pestelui in bazin si in timpul tratamentului. Acesta trebuie repetat in mod succesiv. Daca pestele da semne de agitatie, va fi scos imediat. Formalina nu se foloseste in cazul in care pestii prezinta rani deschise, deoarece le poate provoca moartea. Se mai poate folosi si baile cu hipermanganat de potasiu in doza de 5 – 10 ppm, timp de o ora; pentru ponduri, tratamentul va fi facut in doza de 1-5 ppm pe perioade indelungate. Dozajul in cazul pondurilor depinde de incarcatura organica a acestora.
Tratament: Masotene, Sera Cyprinopur, MYXAZIN. STERAZIN
Am gasit asta ptr dvs poate va este de folos
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Da Felino, stiam articlolul acesta. Am incercat (pe cate 1 exemplar infestat cu 1-2 viermi) si nu a tinut cioaca. Sera este un mare producator de accesorii pentru acvarii si ponduri, hrana si medicamente pesti exotici. In cazul unui bazin mare (cum este acesta de 250ha) a cumpara de la sera tratamente este o aventura financiara la care nici Bill Gates ar ezita. in cazul unor infesrari masive si generale singura solutie este aceea secarii bazinului si clorinarii acestuia. Pe mine m-a surpins in relatarea initiatorului acestui topic infestarea rapitorului si a "chinezului". Conditiile propice de dezvoltare a acestui parazit sunt apele de proasta calitate, cu PH mare, continut ridicat de saruri, mult namol organic, densitate foarte mare a pestelui, apa chiar usor salina. Viermele ancora provine ca si origine de la mate (se simte exceptional in apa sarata), in apa cu iod etc.
Singura solutie viabila (din ce am reusit sa aflu de la oameni cu studii inalte) il reprezinta insecticidele pe baza de fosfor si atat. tratamentele tip SERA sunt pentru volume mici de apa si sa nu uitam ca de fapt totul se reduce la vinderea produsului propriu. Intotdeuna "mortul" este vinovat ...
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Eugene eu am vazut parazitul respectiv la pestii din Corbu mic de la noi din Cta si de curiozitate am cautat si eu sa gasesc ceva sa il ajutam pe confratele nostru nu ma indoiesc ca axperienta ta efectiva si practica este de real folos omului.Am mai gasit niste tratate in limba engleza facute de niste biologi canadieni care explicau ca unul din tratamente este cel indicat de tine doar ca specificau ca trebuie imbunatatit aportul de vitamina C din hrana (habar nu am cum ar trebuii facut asta)si altul in care se specifica ca 20% din pesti sunt nativi imuni la parazit si recomanda ca printro select.ie a puietului rezolvai cazul ,cam greu !!!
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
D-le T. Dan
La aceasta postare mare lucru de adaugat nu prea este; sfaturile date sunt corecte (fiecare in felul sau) si pertinente.
Adaug doar unele complectari.
Pe langa specia Lernaea cyprinacea L., 1758 (viermele ancora), mai exista cateva specii:
L. ctenopharyngodonis Yin, 1960
L. elegans Leigh-Sharpe, 1925
L. esocina Burmeister, 1833
1 -- Dimensiunile si proportia intre dif. parti ale corpului acestor crustacee variaza functie de specia si varsta gazdei + temperatura apei.
2 -- Speciile de Lernaea prefera temp. mai ridicate ale apei (peste 20gr.C) si concentratie in NaCl sub 1,8%.; temp. optima de dezv. variaza intre 23 – 30gr.C, L. cyprinacea fiind considerata specie de apa calda.
-- la 20-25 gr.C ciclul de viata dureaza 18-25 zile;
-- la 28 gr.C ciclul de viata dureaza doar 7 zile;
-- sub 14 gr.C dezvoltarea inceteaza.
3 – Dupa fecundare, masculii raman 2-3 zile pe corpul pestelui dupa care mor, iar femela trece la viata parazitara.
4 – Nr. de generatii depinde de temp. apei, existand cel putin 2 generatii/an (la temp. ridicate pot fi si 11 generatii/an); femelele ierneaza pe corpul pestilor si incep depunerea de oua in luna mai.
5 – Sensibilitate crescuta la Lerneoza manifesta puietul in primul an de viata; odata cu varsta pestilor scade si extensivitatea si intensitatea de parazitare; invazia maxima a pestilor are loc in sezonul cald al anului.
6 – La pestii varstnici prognosticul este usor, parazitoza nu provoaca mortalitati => alterarea aspectului comercil al pestelui; pt. puiet prognosticul este grav => reducerea ritmului de crestere, pierderi in greutate, mortalitate.
PROFILAXIE & TRATAMENT
7 – excluderea pestilor infestati din cultura si din apa de alimentare;
8 – vidarea periodica a bazinelor, dezinfectia lor cu var stins sau clorura de var + mentinerea pe uscat 7-10 zile pt. distrugerea stadiilor larvare;
9 – control parazitologic + bai de deparazitare (daq. e cazul) + carantina la materialul de populare;
*** Combaterea este extrem de dificila deoarece presupune tratarea pestelui parazitat + a apei in care sa gasesc stadiile libere ale parazitului.
Tratamente aplicate direct in bazinul infestat:
10 -- Trichlorfon (0,5gr./mc) cu repetare la 15 zile in doza de 0,25gr./mc, administrat de 4 ori la interval de o saptamana.
Atentie !!
-- la temp. apei de 20-26 gr.C tratamentul trebuie aplicat saptamanal;
-- la temp. sub 20 gr.C tratament la fiecare 2 saptamani.
11 – Bromex-50, in doza de 0,2gr./mc, odata pe luna, sau 3-4 ori / sezon.
Avand in vedere marimea bazinului in cauza, cel mai eficient ar fi:
vidare + dezinfectare + tinut pe uscat o iarna intreaga + repopulare cu material verificat parazitologic.
Sondaj asupra eventualei infestari a pop. de peste din amonte !!!!!
Cu urari de succes
subsemnatul
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Dl.Burian, eu am facut (in disperare de cauza) vara trecuta bai de cate 10 minute in solutie de sare (saramura) la ciortanica infestata precum si la viermi desprinsi dupa alti pesti. {estii ii scoteam din acvariul utilizat pentru experiente in momentul in care carea pe o parte, iar viermii i-am lasat 24 de ore in conditiile in care ma marit concentratia de sare treptat pana am ajuns la o concentratie ridicata (plutea oul). Rezultatul a fos nul. Am luat legatura cu fostul director de la Nucet (prof.dr.... nu mai retin numele) care a ras de aceasta experienta cu sarea spunand ca viermele ancora (cange) provine din mediul marin.
Parerea mea este ca o varianta acceptabila in lupta cu acest parazit este ameliorarea apei (am spus acceptabila in sensul in care costurile nu sunt foarte ridicate, iar efectul este favorabil activitatii piscicole in continuare). In sustinerea afirmatiilor anterioare si pentru o evaluare cat mai exacta a costurilor TREBUIE FACUTA NEAPARAT O ANALIZA COMPLECTA A APEI. Evaluarea acestor rezultate dvs. o puteti face intr-un mod profesional si de asemenea puteti recomanda potentialul tratament pentru ameliorarea calitatii apei.
re:Ajutati-ma sa scap de parazitul lernea
Permisele de pescuit pentru anul 2023 se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile la adresa... [...]