Home Forum Retete culinare Întrebare – ciorba de peste
re:Întrebare – ciorba de peste
re:Întrebare – ciorba de peste
re:Întrebare – ciorba de peste
re:Întrebare – ciorba de peste
re:Întrebare – ciorba de peste
Cristi ma bucur sa vad postarile tale ,macar asa sa ne mai intalnim.
cateva fraze spun si eu despre borsul de peste.
Acum vreo 38 de ani am facut pimul bors de peste autentic ,din greseala ,eram o trupa care stateam in Insula Mica Brailei ,din iunie pana in octombrie,bineinteles ca mancam doar peste pregatit in toate felurile ,ciorba o faceam simpla ,2 ardei ,3 cartofi putin bulion sare ,ulei si otet ,totul fiert direct clasic.nu era prea grozava ,dar asta era ,pana intr-o zi cand am luat tuciul de pe pirosti si din greseala am varsat mai mult de jumate ,Cum nu ne induram de legumele fierte si zeama care ramasese ,am mai pus apa si peste ,pana am umplut tuciul si am mai dat intr-un clocot.A iesit o ciorba cu un gust mult mai consistent ,mult mai gustoasa.Fara sa vrem si din greseala sa intamplat sa facem un bors asemanator cu borsul traditional cu peste fiert de 2 ori. Apoi au urmat sute de borsuri facute in toate conditile.Am facut si bors cu peste vechi ,nu recomand .
Culmea ambitiei la mine au fost cateva borsuri facute acum cativa ani in care :
1.Foloseam tacamuri de crap ,somn,somon ,nu neaapart din toate speciile pentru prima fierbere ,strecuram si pastram doar zeama pentru etapa a doua
2. fierbeam cartoful separat pentru a avea un control asupra cat doresc sa fie de moale si il adaugam la urma in oala cu bors.
3.Pestele il fierbeam maxim 4 minute (de regula la inceput bagam capatanile ,dupa 1 minut ,bucatile normale si lasam la clocot 3 minute ,apoi stingeam focul complet
Nu a contat apa niciodata ,o regula am cautat sa o respect ,atunci cand sa putut si am avut chef sa fac un lucru deosebit (jumatate din volumul folosit sa contina peste (in etapa a doua ) (plus pestele care il arunci din prima apa ) in felul asta fac bors doar din crap ,sau doar din caras ,nu neaaparat din mai multe combinati de peste ,dar extraordinar de concentrat si gustos Nu trebuie sa lipseasca leusteanul ,pasta de usturoi si ardeiul iute ,nu uitati otetul pentru tras pe maini
re:Întrebare – ciorba de peste
Citat din vlad_tl
Sunt o gramada de variante si retete dar mie imi place asa cum o stiu eu adica doar cu ingredientele de baza:
sare,ulei,otet
ceapa,cartofi,rosii (sau tocatura rosie de la borcan daca nu avem rosii)
peste din belsug
mujdei de usturoi
Daca mai aruncam si un ardei sau un leustean verde este ok dar in ciorba pescareasca nu are ce cauta orez,bors,morcov,mazare etc...
Parerea mea este ca nu ii mai trebuie nimic altceva....poate doar o tuica buna.
Aveti aici cateva retete de Ciorba de peste Link
Permisele de pescuit pentru anul 2023 se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile la adresa... [...]