Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 84
20-03-2018
Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor

 

1
 

SONARE - ALEGEREA  TRANSDUCERULUI

Autor: Cristian Rusenescu, 29.11.2006            Pentru alegerea corecta a unui transducer, in conformitate cu necesitatile dvs, trebuie sa luati in considerare urmatorii parametri ai transducerului:  frecventa de operare, unghiul conului si modul de instalare.

Frecventa
            Cele mai multe dintre sonarele  “Lowrance & Eagle”  opereaza cu frecvente de 192 ori 200 kHz (kilohertz). Unele modele folosesc doar frecventa de 50 kHz. Cateva au frecventa duala, adica pot utiliza atat frecventa de 50 kHz cat si cea de 200 kHz. In mod normal, sonarele cu frecvenata inalta (192 sau 200 kHz) obtin cea mai  buna rezolutie si definitie a structurilor si obiectelor subacvatice, exceleaza in afisarea detaliilor subacvatice la intervale scurte. Sonarele la 50 kHz au o mai mare penetrare in adancime, dar o  definitie mai slaba. De asemenea transducerele la 50 kHz au de regula un unghi al conului mai mare decat transducerele la 192 sau 200 kHz.
            Frecventa transducerului  trebuie sa fie aceeasi cu frecventa sonarului. De exemplu, un sonar la 192 kHz necesita un transducer tot la 192 kHz.


Unghiul conului
            Unghiul conului transducerului determina zona de acoperire subacvatica a sonarului. Cu cat unghiul conului este mai mare cu atat este mai mare zona acoperita. “Lowrance & Tagle” ofera o mare varietate de transducere la 192 kHz cu unghiul conului de 20° sau  ingust de 8°. De asemenea transducerele la 200 kHz au unghiuri ale conului de 20° ori ingust de 12°. Transducerele la  50 kHz au unghiul conului de 35°. Transducerele cu frecventa duala au atat unghiul ingust de 12° pentru 200 kHz si unghiurile conului de la transducerele la 50 kHz .
            In general, utilizati transducer cu un unghi mai larg al conului pentru pescuitul in ape cu adancimi mici sau medii. Conul ingust penetreaza bine la adancime mare dar se vad mai putine detalii (pesti si structuri) datorita razei sale mai inguste.
            Adancimea de sonare a unitatii depinde de puterea ei de emisie-receptie, sensibilitate, frecventa transducerului si  modul lui de instalare. Aceasta este influentata si de tipul si conditiile apei, (toate sonarele vor arata citiri mai bune de la adincimi mai mari in apa dulce decat in cea sarata) si profilul fundului apei.

Moduri de instalare ale  transducerului
Majoritatea transducerelor care echipeaza sonarele “Lowrance & Eagle” functioneaza  bine la viteze mari ale ambarcatiunilor. Pentru a avea cele mai bune rezultate, transducerul trebuie amplasat in locuri cu curgere lina a apei indiferent de viteza ambarcatiunii.

 Montarea pe pupa
1Acest tip de montaj este cel mai folosit, si de regula cel mai usor. Forma  transducerului lucreaza cel mai bine cand  este putin sub nivelul chilei. Un transducer de plastic este recomandat la ambarcatiunile cu chila din aluminu sau otel pentru evitarea potentialelor probleme de electroliza care pot aparea.

Montarea transducerului pe pupa este  recomandata ambarcatiunilor cu motorul montat in  exterior cat si celor cu motorul montat interior. Montarea pe pupa  este ideal pentru viteze mari precum si modelelor cu "kick-up" care previne deteriorarea  transducerului  la impactul cu un obiect.         

 

Pag: 1 2

 

ABC in pescuit

 


Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii