Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 87
20-03-2018

Speciile invazive

Dr.biol. Burian Petru
petru.b@rdslink.ro


Definitie
Speciile invazive sunt specii ale caror populatii au capacitatea de a patrunde masiv in areale intinse, prin cresterea exagerata a numarului de indivizi. Ele produc dezechilibre ecologice in ecosistemele invadate, fiind favorizate printre altele si de absenta unor paraziti, daunatori sau pradatori capabili sa le limiteze rata de inmultire. Cele mai periculoase sunt speciile cu capacitate mare de adaptare, cicluri reproductive scurte si frecvente, cu numar mare de descendenti la fiecare reproducere.

O astfel de specie, relativ putin cunoscuta la noi, dar in raspandirea careia pescarii sportivi pot avea un rol nefast, este Dreissena polymorpha denumita la noi Draisena, „scoica fixa” sau „scoica zebra”.

Legenda:
Fig. 1 si 2 - indivizi adulti; Fig. 3 - colonie fixata pe pilonii unui debarcader.

Putina istorie
In miocen (acum 5-7 milioane de ani), ridicarea muntilor a separat la nordul lantului alpino-carpato-hymalaian (Pirinei, Alpi, Carpati, Caucaz, etc.) un bazin de apa marina numit Marea Sarmatica. Aceasta incepea cam pe unde este Viena astazi si se intindea pana la poalele Muntilor Tian-San din Asia Centrala. Fiind complet izolata de oceanul planetar si primind cantitati insemnate de apa dulce de la diversele fluvii din regiune (Dunare, Nistru, Don, Volga, s.a.), Marea Sarmatica s-a indulcit treptat, in timp. In aceste conditii, majoritatea animalelor marine au disparut, fiind inlocuite cu o fauna adaptata la viata in apele salmastre. Ulterior, Marea Sarmatica s-a fragmentat intr-o serie de bazine de mai mica intindere (Lacul Balaton, Marea Neagra, Marea Caspica, Lacul Aral, s.a.), care au evoluat separat. Una din particularitatile faunei Marii Negre este prezenta relictelor ponto-caspice, respectiv supravietuitorii apelor salmastre ale Marii Saramatice. In afara de cateva nevertebrate (unele crustacee, scoica Dreissena polymorpha, etc.), in aceasta categorie intra si majoritatea speciilor de sturioni de la noi.
Draisena, a fost identificata si descrisa pt. prima data, in diferite zone ale Rusiei, ulterior fiind gasita in numar mare in Marea Caspica. Odata identificata si descrisa de zoologii rusi, incepe urmarirea si semnalarea raspandirii sale invazive in diverse zone ale Europei: 1794 in Ungaria; in Anglia (1820 Cambridge, 1824 Londra, 1834 Edinburgh); 1827 Olanda; 1893 Bohemia; 1920 Suedia; Italia (1973 lacul Garda; 2003 Toscana); 2002 Spania; etc.
Deoarece formele adulte ale speciei, in conditii de temperatura scazuta si umiditate ridicata, pot rezista in afara apei zile si chiar saptamani, fixandu-se pe lanturile de ancora sau prin intermediul apei de balast al navelor transoceanice, Dreissena a ajuns si in SUA, fiind semnalata pentru prima oara in Marile Lacuri in 1988. Aici presiunea pradatorilor in ecosistemele naturale fiind extrem de redusa, Dreissenia polymorpha inregistreaza o raspandire ingrijoratoare, cu efecte diverse: eliminarea prin concurenta la hrana a speciilor de scoici autohtone, deteriorare sau disfunctionalitati la centrale electro-energetice, uzine de apa, debarcadere, ambarcatiuni, etc., pagubele fiind evaluate la miliarde dolari / an.

 

Pag: 1 2

Ocrotirea apelor

 


Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii