Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 81
20-03-2018

Speciile invazive
- Crabul chinezesc -

Dr.biol. Petru Burian
15.01.2008


Definitie

Specii ale caror populatii au capacitatea de a patrunde masiv in areale intinse, prin cresterea exagerata a numarului de indivizi. Ele produc dezechilibre ecologice in ecosistemele invadate, fiind favorizate printre altele si de absenta unor paraziti, daunatori sau pradatori capabili sa le limiteze rata de inmultire.

Crabul Chinezesc
(Eriocheir sinensis)

Chinese freshwater edible crab – eng.;
Chinesische wollhandkrabbe – germ.

A fost gasit in cateva zone ale Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, intre anii 1997-2004. Este o specie straina (invaziva) atat pentru tara noastra cat si pentru Europa, zona ei de origine fiind estul si sud-estul Asiei. Din punct de vedere sistematic, face parte din clasa Crustaceelor decapode (cu 10 picioare). (fig.1. si 2.)


Fig.1. Crabul Chinezesc (mascul) – vedere ventrala

Fig.2. Crabul Chinezesc (mascul) – vedere dorsala

Descriere:
Este usor de recunoscut dupa smocul caracteristic de peri, de pe clestii egali ca marime si care au varfurile albe (fig. 3. si 4.). Carapacea este puternic bombata, cu proeminente; are culoare portocalie-maronie sau maroniu-verzuie si diametrul de aprox. 30-100 mm. Lungimea picioarelor este de aprox. doua ori mai mare dacat latimea carapacei. In zona dintre ochi sunt doua proeminente simetrice, cu cate doi „tepi” fiecare.

Fig. 3. Clestii acoperiti cu blana.

Fig. 4. Clestii acoperiti cu blana.

 

Biologie:
Adultii prefera substraturile tari, cu vegetatie subacvatica, aceasta fiind o componenta de baza a regimului de hranire.
Maturitatea reproductiva este atinsa la varste de 1-2 ani (in China), la 3-5 ani in Europa si la 2-4 ani in California. Majoritatea ciclului vital al acestei specii se deruleaza in apele dulci, dar in perioada de reproducere migreaza in aval, spre zonele de estuar. Migratia reproductiva a ambelor sexe are loc la sfarsitul verii si in perioada toamnei. Imperecherea are loc la sfarsitul toamnei si iarna, in ape cu salinitate de minim 18 g la mie. Dupa fecundare, femelele se retrag in apa adanca si poarta ouale sub placa abdominala pe toata durata iernii. Revin in apele salmastre in primavara, fiecare femela fiind capabila sa depuna 250.000 - 1 milion de oua. Majoritatea femelelor si a masculilor mor dupa prima reproducere. Juvenilii raman in primul an in zonele de reproducere, iar in primavara urmatoare incep migratia spre amonte, spre apele dulci ale raurilor si canalelor, putand parcurge si 1000 km/an. Ocolesc obstacolele din drumul lor, iesind pe uscat in perioada noptii, uneori trecand de la un curs de apa la altul. Durata totala de viata a acestui crab este estimata la 5 ani. Crabul chinezesc este o specie omnivora si oportunista, hranindu-se cu materiale vegetale si animale: de la resturi in descompunere, nevertebrate, carcasa pestilor morti si pana la momeala folosita de pescari. Este foarte rezistenta la poluarea apei, cu mari capacitati adataptive.

 

 

Pag: 1 2

Ocrotirea apelor

 


Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii