Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 37
24-03-2018

Starea ecologica a lacului de
acumulare BEZID

Dr.biol. Burian Petru
Directia Apelor Mures
Laboratorul de hidrobiologie
petru.b@rdslink.ro


Notiunea de “stare ecologica a unui lac de acumulare” are o sfera de cuprindere mult prea larga pentru a putea fi epuizata in cadrul unei lucrari extrem de rezumative. Prin urmare voi prezenta in aceasta lucrare, doar o serie de aspecte ecologice, legate de importanta economico-sociala a lacului Bezid, in prezent si in perspectiva.

Scurt istoric al lacului:

Acumularea BEZID, avand coordonatele geografice de 46 gr 25 ' 30” lat. N. si 24 o 53'30” long. E. si 350 m.MB. altitudine (cota de baza a barajului), este situata la vest de Muntii Gurghiului si a Subcarpatilor Transilvaniei, in zona colinara din stanga raului Tirnava Mica, la aproximativ 2 km de localitatea Singeorgiu de Padure. Lacul de acumulare, a luat fiinta prin construirea unui baraj in valea paraului CUSMED (afluent de stanga al raului Tirnava Mica) la 1,5 km in amonte de confluenta acestuia cu raul Tirnava Mica.


Lacul Bezid - Zona mijloc lac

Paraul CUSMED, cu o suprafata a bazinului hidrografic de 157 kmp, reprezinta afluentul cu cel mai mare aport de debit din bazinul hidrografic al raului Tirnava Mica.

Reteaua hidrografica codificata a b.h. Cusmed insumeaza 56km de cursuri de apa cu caracter permanent, cu o panta medie cuprinsa intre 11–62 o/oo, respectiv un coeficient de sinuozitate intre 1,10 – 1,61 si altitudini ridicate, de peste 900 m.M.B., in zona de cumpana a apelor (la limita estica a bazinului hidrografic), ceea ce determina pe langa o curgere rapida a apelor si un caracter torential al principalilor afluenti, in anumite perioade ale anului.

Gradul de impadurire al bazinului hidrografic CUSMED, este de 27,57%, fiind dominante padurile de foioase si de amestec cu localizare relativ dispersata, in jumatatea de est a bazinului. Desi procentul de impadurire este relativ ridicat, in raport cu media pe tara (26,75%), regimul de curgere a apelor nu este influentat in mod semnificativ de fondul forestier existent.

Lacul Bezid - Zona debarcader

Pe cuprinsul bazinului hidrografic sunt localizate patru localitati rurale (Cusmed, Atid si Criseni pe valea Cusmedului, respectiv Bezid pe valea paraului cu acelasi nume) toate situate in amonte de acumularea BEZID. Ocupatiile traditionale sunt agricultura, cresterea animalelor si exploatarea lemnului, neexistand unitati industriale sau agro-zootehnice mari, cu impact impurificator semnificativ, asupra lacului de acumulare.

Deschiderea santierului a avut loc in anul 1975, lucrarile au fost sistate in 1977 fiind reluate in anul 1984, punerea in functiune a lucrarilor si realizarea indicatorilor finalizandu-se in anii 1988–1989. Umplerea definitiva a lacului a inceput in noiembrie 1992, cand procesul de umplere a devenit constant si s-a incheiat in martie 1994 cand s-a atins cota NNR, respectiv nivelul normal de retentie, care se mentine relativ constant si in prezent.

De remarcat, ca inainte de data declansarii fazei de umplere a acumularii Bezid (1992) suprafata inundata (devenita cuveta lacului pentru cota N.N.R.), avea urmatoarea configuratie din punct de vedere al folosintelor :

– total teren 184,0 ha (100%) din care: arabil 118,74 ha (64,5%); faneata 19,29 ha (10,4%); livada 1,39 ha (0,8 %); alte terenuri (vatra satului, drumuri, albie p. Cusmed) 44,57 ha (24,2%).

Functiuni:

Acumularea se incadreaza in clasa a II-a de importanta, corespunzator obiectivului de aparat si scopului propus, respectiv apararea impotriva inundatiilor a zonelor din aval si a orasului Tirnaveni.

Acumularea a fost dimensionata si realizata cu scop complex, pentru atenuarea undelor de viitura pe paraul CUSMED si pentru alimentarea cu apa industriala si potabila a orasului Tirnaveni, iar in perspectiva si a localitatilor invecinate lacului. Acumularea a fost realizata la capacitatea totala de 31 milioane m 3 , obtinandu-se in aval efecte deosebit de importante pentru dezvoltarea economico-sociala a zonei limitrofe Tirnavei Mici:

– se asigura sporirea debitului de apa captat in orasul Tirnaveni, de la 0,4 mc/s la 2 mc/s cu asigurarea de 97%;

– impreuna cu acumularea nepermanenta Balauseri si indiguirea orasului Tirnaveni, se apara contra inundatiilor orasul si platforma sa industriala;

– asigura instalarea unei microhidrocentrale cu 0,7 Gwh productie de energie;

Volumul total al acumularii BEZID este de 31 mil. m 3 de apa, din care:

– 14 mil.m 3 volum util (la NNR) pentru alimentare cu apa si folosinte hidroenergetice;

– 16 mil.m 3 volum necesar pentru atenuare si protectie;

– 1 mil.m 3 volum mort (Vm).

In vederea combaterii inundatiilor prin retinerea viiturilor, acumularea poate stoca 16 mil.m 3 de apa intre N.N.R. si nivelul maxim la asigurarea de 0,1%.

Pag: 1 2 3 4

Apele Romaniei

 


Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii