Home Articole Pasta ... ultima frontiera

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Pasta ... ultima frontiera
  • Autor: questbaits.ro
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Tehnici de pescuit

Pescuit

Pasta ... ultima frontiera


de Shaun Harrison

Intepat la pasta !



Shaun Harrison nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare, are una dintre cele mai agere minti din carp fishing (lumea pescuitului la crap) si o cunoastere atat de profunda a nadelor si a boiliesurilor incat este aproape de neegalat. Luna aceasta Shaun Harrison prezinta in detaliu cum poate fi folosita pasta.

Ganditi-va la un boilies care poate avea orice marime, orice forma, orice culoare, orice aroma, plutitor, scufundator (de fund), moale, decojit/ciopartit, uscat, imbracat, impregnat, si poate fi folosit cu carligul ingropat in el, asa incat sa poata fi prezentat deasupra vegetatiei sau namolului. Suna extraordinar, nu-i asa? Atunci de ce vad atat de putini pescari care au in trusa pasta si aproape pe nici unul care o foloseste? Eu, de exemplu, m-as simti pierdut fara cateva cutii de pasta in geanta. Sunt atat de multe modalitati in care poti sa folosesti pasta, altele decat cea evidenta, ca o alternativa la atat de cunoscutele boiliesuri, seminte sau pelete. Pentru multi ani am crezut ca pasta poate fi folosita ca momeala doar in lunile mai reci, atunci cand pestii de talie mai mica nu mai reprezinta o problema atat de mare. Si din nou, am vazut pasta doar ca pe un boilies moale si usor de modelat care nu a fost fiert. Deci ce alte variante ne ofera pasta, ce altceva putem face cu ea?


Pasta - Te tin bilele?



Ce este pasta ?

Pe parcursul acestui articol, termenul de pasta se refera la acea substanta asemanatoare cu coca, care se foloseste in procesul de producere al boiliesurilor. Ma refer la pasta moale inainte de a fi rulata si transformata in boiliesuri ce urmeaza a fi fierte. Momelile din pasta pot fi facute in multe feluri, folosind apa, sau orice alt lichid. Din nou, pe parcursul acestui articol ma voi referi la paste facute din mixuri de boilies, aditivi si oua. Putinii oameni pe care ii vad folosind pasta, o folosesc doar ca pe o alternativa la boiliesul tare. In orice caz, pasta ofera multe avantaje fata de bioliesul fiert. Motivul principal pentru care au fost create boiliesurile, a fost acela de a crea o momeala care sa fie greu de mancat de catre pestii mai mici. Prin fierbere, la suprafata pastei se creaza mai intai o crusta. Daca fieberea continua, interiorul boiliesului va incepe sa se intareasca, pe masura ce oul (si cateva alte ingrediente) sunt fierte, rezultand un boilies tare.


Care aroma preferati ?



Tot ce am povestit pana acum sunt lucruri foarte simple, dar dati-va un pas inapoi, si mai cititi o data ce am scris. Chiar aveti probleme cu pestii de talie mai mica in toate locurile in care pescuiti ? Folositi boiliesuri conventionale doar pentru ca le-ati folosit ani la rand ? Folositi boiliesuri doar pentru ca sunt foarte usor de folosit si puteti sa le aruncati la o distanta foarte mare ? Ei bine, daca raspunsul este afirmativ macar la una dintre cele trei intrebari de mai sus, merita sa aruncati o privire la cateva solutii alternative pe care eu le folosesc. Sa incepem cu cea mai simpla forma de pescuit cu pasta - folosirea pastei direct pe firul de par, in locul binecunoscutului boilies. Acest lucru ofera multe avantaje fata de boiliesul standard. Prin simpla fierbere a boiliesului, se distrug multi dintre aditivii care sunt adaugati in mix. Ba mai mult deca tatat, multi atractanti foarte subtili, care crapilor le plac foarte mult, sunt prinsi in interior datorita exteriorului tare al boiliesului. Cu boiliesuri din pasta (nefierte), toate aceste ingrediente scumpe pe care le-am adaugat in mix sunt libere sa se dizolve incet in apa din jurul boiliesului. Simplul fapt ca boiliesul nu a fost fiert face toate ingredientele mult mai solubile. O bucata de pasta are mult mai multa putere de atractie decat orice alt boilies fiert. Totusi, exista un dezavantaj - pestii de talie mai mica vor ataca boiliesul nostru pana ce acesta va deveni suficient de mic cat sa fie inghitit. Acesta nu este totusi intotdeauna un lucru rau. Nu exista nici un alt stimulator de hranire mai bun decat un banc de pesti mai mici care se hranesc, norisorii produsi de pasta atacata de pestii mai mici fiind cea mai buna invitatie la masa pe care o cunosc. Sunt de acord cu faptul ca pescuitul cu pasta poate sa fie foarte neplacut cand pestii mici sunt prezenti intr-un numar mai mare, dar exista intotdeauna cateva mici trucuri care ne pot ajuta.


Atractia

Cea mai simpla si usoara solutie este sa nadim cu pasta si sa folosim un boiliestare (fiert) pe firul de par. Boiliesul va fi testat, dar curand ignorat de catre pestii mai mici care vor prefera bucatelele mai mici si mai gustoase de pasta. In acest fel putem beneficia in intregime de atractia oferita de pasta, dar si sa avem un boilies pe firul de par, care va rezista pana ce toata nada va fi mancata. In acel moment pestii mai mici vor incepe sa insiste si sa joace fotbal cu momeala noastra. In timpul lunilor reci de iarna, pestii de talie mai mica nu mai reprezinta o problema asa de mare, si folosirea pastei pe firul de par devine o solutie viabila. Ani la rand obisnuiam sa folosesc o biluta de plastic sau un nasture pe firul de par si sa imbrac totul cu pasta. A fost o metoda care a mers foarte bine atata timp, doar pentru ca aveam un suport pe care puteam sa adaug si sa modelez pasta. Acum prefer sa folosesc un boilies mic pe firul de par si sa il imbrac in pasta. Daca pestii mai mici reusesc sa manance stratul de pasta, macar raman cu un boilies care poate rezista mai mult timp. Acestea fiind zise, vreau sa adaug ca am prins atat de multi pesti pana acum la momeli artificiale, incat cred ca probabil inca as prinde daca as folosi o biluta de plastic sau un nasture. Doar de dragul faptului de a folosi ceva diferit de boilies am tendinta de a prezenta pasta in diferite forme si marimi, cateva bucati mai mari, cateva bucati mai mici, cateva rotunde si altele plate. Nu vreau ca crapii sa poata sa manance nada sorbind cu aceeasi intensitate. Folosind diverse forme si marimi sunt sanse mai mici ca crapul sa detecteze absorbtia mai grea a momelii, datorata firului monturii si a greutatii carligului. Din acelasi motiv, cand pescuiesc cu boiliesuri prefer sa nadesc cu bile de marimi diferite. Daca pot sa folosesc pasta ca momeala si sa nadesc tot cu pasta, aceasta este modalitatea mea preferata de a aborda o partida. O alta metoda simpla pe care o folosesc este sa rulez bilele din pasta si apoi sa le usuc, fara a le mai fierbe. Rezultatul este un boilies tare care va permite atractantilor sa iasa foarte usor din el. Asadar, chiar daca este greu de crezut, momelile din pasta sunt extrem de atractive pentru crapi si ofera avantaje pe care nu le-ai avea daca ai folosi boiliesuri clasice.

Trucuri inteligente

Exista mult mai multe lucruri pe care le poti face cu pasta. Pana acum le-am mentionat pe cele mai evidente. Acum hai sa vedem cateva feluri in care pasta ne poate ajuta sa punem cativa pesti in plus pe saltea. Un alt lucru la care pasta este foarte utila este camuflarea momelii fata de pasari, sau fata de ceilalti pescari.

Pasta lui Shaun din mixFruityTrifle


Ingrediente:

- 400 g mix de baza (Shaun a folosit YellowBirdy Base Mix, dar nu ne-a spus si ce contine!). Atat aditivii cat si stimulatorii de gust si apetit sunt incorporati in mix . Orice mix de baza de calitate poate fi folosit pentru a face pasta. In orice caz, recomandarea lui Shaun pentru sezonul rece este sa evitati mixurile fishmeal (pe baza de faina de peste). Folositi mixuri fishmeal (pe baza de faina de peste) vara si mixuri birdfood (pe baza de seminte de pasari) iarna.

- 3 oua
- 1,5 ml indulcitor
- 3ml aroma de fructe
- 3ml aroma de lactate (Dairy)
- 3 picaturi de ulei esential de fructe
- 1/8 (un varf) de lingurita de colorant




1. Primul pas este sa cantarim cu exactitate cele 400 de grame de mix folosind un cantar de calitate



2. Urmatorul pas este sa spargem 3 oua intrun castron curat. Shaun poarta manusi pentru a evita contaminarea ingredientelor



3. Shaun adauga aroma de fructe folosind o pipeta, raportul fiind de 3ml la 3 oua.



4. Shaun foloseste din nou o pipeta pentru a adauga aroma Dairy (de lactate), pastrand acelasi raport (de 3ml la 3 oua).



5. Trei picaturi de ulei esential de fructe sunt adaugate pentru a da pastei o aroma mai persistenta.



6. Acum este momentul pentru a adauga varful de lingurita de colorant.



7. Batem bine ouale si celelalte ingrediente adaugate.



8. Shaun adauga 2/3 din cantitatea initiala de mix.



9. Mixul este incet amestecat cu partea lichida, folosind o furculita pentru a omogeniza totul.



10. Adaugam mixulramas pentru a absorbi cat mai bine partea lichida.



11. Pasta rezultata ar trebui sa fie destul de tare si lipicioasa, dar totodata sa se si lege.



12. Pentru a pastra pasta proaspata, puneti-i o eticheta si bagati-o in congelator.



Mai ales pe lacurile aglomerate poate deveni o problema pastrarea catorva mici secrete pentru a putea profita o perioada mai indelungata de cateva trucuri pe care le-ati descoperit. Boiliesurile viu colorate merg incredibil de bine o perioada de timp, apoi dintr-o data inceteaza sa mai dea rezultate. Asta se intampla pentru ca in foarte scurt timp incep sa fie folosite de toata lumea. Ce vreau sa spun este, nu credeti ca este un pic cam evident sa lansezi un boilies fluorescent?



Un stimulator lucreaza alaturi de indulcitor pentru a intregi gustul

Poate fi vazude la o distanta destul de mare - dar nu cand este imbracat in pasta! Situatia mentionata mai sus poate fi foarte usor inversata daca imbracam un boiles de culoare inchisa in pasta viu colorata. Folosirea in mod inteligent a unei bucati de PVA ca stoper poate face ca boiliesul sa cada in timpul drilului, si astfel sa nu mai poata fi vazut cand pestele ajunge in minciog. Viclean? Eu? Ei bine cateodata trebuie sa fii. Am avut doua veri extraordinare pe lacul Mangrove pescuind cu bucati de plastic fluorescent pe un pat de boiliesuri conventionale. Din fericire trucul asta a mers cativa ani, pana cand sa vada cineva ce faceam. Stiu foarte bine ca lucrurile nu ar fi mers atat de bine daca toata lumea pescuia in aceeasi maniera. Orice pescar are nevoie de cativa asi in maneca. Este foarte greu sa-ti creezi un avantaj in ziua de azi.


Schimbati aspectul

Pasarile acvatice, in particular, pot deveni un cosmar daca incep sa fie atrase de un anumit tip de momeala de carlig. O momeala de culoare inchisa care se camufleaza foarte bine in namol, poate sa iasa foarte tare in evidenta daca este prezentat pe un substrat de pietris.

Culoarea poate fi aleasa in functie de preferintele fiecaruia,
dar rosul a dat intotdeauna rezultate notabile pentru Shaun.
Nu este nevoie de o cantitate foarte mare, doar un varf de lingurita.



In mod similar, un boilies de culoare pala care se camufleaza foarte bine pe un substrat de pietris, poate fi foarte vizibil in namol. Daca aveti atat pasta de culoare deschisa, cat si pasta de culoare inchisa in geanta, problema se reduce la simplul fapt de a imbraca un boilies in putina pasta si fie sa il folositi asa, fiesa il fierbeti pentru scurt timp intr-un ibric pentru ca pasta sa se intareasca. Obtineti astfel imediat un boilies de culoare diferita. Ani la randam abordat partidele de pescuit folosind la carlig cele mai mici boiliesuri posibile, crezand cu tarie ca crapii prefera sa manance lucruri mici. Pentru mult timp acest lucru mi-a oferit un avantaj major, pentru ca cei mai multi pescari nu se deranjau sa faca boiliesuri de dimensiune mica. Foarte rar mi se intampla sa folosesc boiliesuri mai mari decat boiliesurile mele preferate de 10mm. In orice caz, boiliesurile de dimensiuni mici sunt din ce in ce mai utilizate in ziua de azi, si mi-am dat seama ca rar mai vad pe cineva folosind boiliesuri mai mari de 18 sau 20 de milimetri pe lacurile pe care pescuiesc. Asadar, incepand cu vara aceasta am hotarat sa folosesc boiliesuri de 22 de milimetri pe toate lacurile pe care pescuiesc. Asa cum m-am asteptat, hangerele dansau din nou. Pescuitul la crap poate fi atat de simplu uneori, atata timp cat faci efortul de a fi diferit si nu incerci sa faci ceea ce face toata lumea. In timpul unei partide memorabile pe care am avut-o vara aceasta pe Mangrove, am ramas fara boiliesuri de 22 de milimetri, cu care prinsesem majoritatea pestilor.



Aroma de fructe este folosita pentru a elibera o atractie constanta inca din primul minut. Cantitatea necesara este de 3ml la trei oua.


Indulcitorii inlatura gustul usor amarui al aromelor folosite. Avem nevoie de 1,5ml la fiecare trei oua.



Din nou pasta m-a salvat. A fost suficient doar sa imbrac boiliesurile de 18mm in pasta si sa le fierb pentru cateva momente pentru a permite pastei sa se intareasca. As fi putut foarte usor sa rulez cateva boiliesuri de 22 de milimetri din pasta, dar vroiam sa imi conserv putina pasta pe care o mai aveam. Si in afara de asta, boiliesurile mele SmokeyFish de 18mm au stat in acelasi glug ca cele de 22, si m-am gandit ca semnalul trasmis de boilies va fi mai apropiat daca doar imbracam in pasta un boilies tinut in glug, decat sa fi folosit un boilies doar din pasta. Inca trei crapi si increderea mea se pastra inca la cote ridicate. Similar, boiliesuri mici, sau de forma diferita pot fi facute pe loc, in timpul partidei de pescuit. Intotdeauna am prins bine cand am folosit doua boiliesuri de forma cilindrica unite astfel incat sa formeze litera "T", cunoscuta si ca forma de ciocan. In acest fel, crapii par sa aiba o problema de echilibru atunci cand aspira boiliesul si folosim un fir de par mai lung. Se pare chiar ca au dificultati in a scuipa acest tip de momeala.



Momeli in anotimpul rece. Din pasta bineinteles!

Foarte des schimbarea subtila a formei este suficienta pentru a face hangerele sa inceapa sa se miste din nou. Vorbind despre modificarea boiliesurilor si facerea lor mai greu de ejectat, ia ganditi-va putin la o momeala de forma cilindrica care este mai grea la unul dintre capete. Cu pasta poti sa faci boiliesul sa se comporte asa cum vrei si nu trebuie sa te complici folosind plumb sau bilute de polistiren. Un boilies standard si un popup ciopartit imbracate in putina pasta formeaza o momeala care se comporta diferit atunci cand este aspirata de catre crapi. V-ati gandit vreodata sa naditi cu nade de tip Snowman (n.r. om de zapada)? Crapii pur si simplu le adora, si nu aveti nevoie de kilograme intregi de ingrediente. Sunt suficient de diferite pentru a starni interesul si a fi investigate de catre crapi. Asa cum am spus, totul se rezuma la a oferi pestilor o prezentare diferita a momelii.


Monturalui Shaun pentru pasta

Nu este deloc o montura complicata, de fapt este montura pe care Shaun o foloseste peste tot. Este o montura combi, dar un pic diferita.


1. Cu un carligAshima C310 de marimea 6, Shaun foloseste un fir de par subtire care este de fapt o bucatica de fir pentru matisare.



2. Partea supla a monturii s-a realizat cu un nod fara nod folosind firul textil Dyneema care a fost atasatat de o bucata de monofilament rigid.



3. Firul textil Dyneema este legat de monofilamentul Maxima de 25lb folosind nodul de mai sus rezultand o montura combi.



4. Folosind o pila diamantata, ascute carligul si indeparteaza vopseaua, fiind convins ca acesta trebuie sa fie foarte ascutit.



5. O biluta de 10mm este trasa pe firul de par si fixata cu un stoper lat. Aceasta ne ofera un suport pe care putem mula pasta.



6. Pasta este modelata cu degetele astfel incat sa acopere in intregime biluta de 10mm.




7. Imaginea ar trebui sa va dea o idee despre dimensiunea preferata de Shaun pentru momeala din pasta. Priviti distanta dintre carlig si momeala.



8. Un boilies standard de fund poate fi utilizat similar pentru a crea o prezentare usor diferita.



9. O alta idee este sa imbracam un popup in pasta, creand astfel un mic nor de atractie.




Tineti minte!
Trebuie intotdeauna sa ne amintim ca pestii traiesc intr-un mediu acvatic. Toata hrana lor naturala este imbibata cu apa. Cateodata exteriorul este crocant, dar miezul este intotdeauna moale. Boiliesurile se mentin tari o perioada destul de indelungata de timp dupa ce au fost aruncate in apa. Cu cat boiliesul este mai tare, cu atat apa patrunde mai greu in el, ramanand astfel uscat in interior pentru o perioada mai indelungata. Este putin suprinzator faptul ca pe multe lacuri, in ziua de azi, este neobisnuit sa prinzi un peste la cateva ore de la sosire.



Inca un dulap cade prada puterii pastei.


Un exemplu clasic al acestui fapt poate fi vazut in modul in care am abordat partidele pe Mangrove, in primul an in care am pescuit acolo. Nu am prins niciodata un peste in prima noapte, pana cand nu am inceput sa folosesc boiliesuri rehidratate, care erau de fapt boiliesuri inmuiate pentru cateva zile, asemanatoare cu cele care au stat pe fundul apei. Nu numai ca am inceput sa prind crapi din prima noapte, dar am inceput sa prind cate unul chiar inainte de a termina de pregatit celelalte lansete. Ceea ce vreau sa subliniez de fapt, este faptul ca pestii prefera hrana inmuiata si aparent o prefera in fata unui boilies tare si uscat, fie ca este din cauza ratei de scurgere a aromei, a consistentei, sau din orice alt motiv. Veti avea mult mai multa activitate, si mult mai rapid daca folositi boiliesuri pe baza de pasta decat daca folositi boiliesuri tari si uscate.



Uitati-va la dimensiunea gurii si mai ganditi-va inca o data la dimensiunea boiliesurilor voastre.


50/50 sau mixuri de calitate
Am citit mai de mult ca mixurile ieftine de tip 50/50 folosite doar pentru a raspandi aroma, sunt perfecte pentru pescuitul cu pasta. Prin mixuri 50/50 inteleg mixuri facute din ingrediente ieftine si cu valoare nutritiva scazuta cum ar grisul sau diverse alte fainuri. Nu ma intelegeti gresit, ingredientele nu trebuie sa fie neaparat scumpe pentru a fi eficiente. Trebuie mai degraba sa ne uitam la cum actioneaza ele decat sa ne uitam la pret. Eu personal am fugit intotdeauna de mixurile 50/50 folosite doar ca purtatoare de aroma. Se poate spune ca acest tip de mix este foarte moale si elibereaza aromele foarte rapid, creand astfel o atractie instantanee. Teoria suna bine pana cand o analizezi un pic. Este atractia instantanee ceea ce ne dorim sa obtinem de fapt? Exista o diferenta intre atractia instantanee si atractia rapida. Pe cele mai multe lacuri pe care pescuiesc crapii pleaca imediat din zona in momentul in care plumbul se izbeste de suprafata apei. Asadar, boiliesul a ajuns pe fundul apei.



PASTA ... nu este doar pentru crapi mici.


Mare parte din aroma si atractanti incep sa se scurga in apa, raspandindu-se rapid in zona din care crapii tocmai au plecat. Grozav! Trecem la etapa urmatoare cand mare parte din ingredientele solubile au iesit din boilies si s-au dizolvat intr-o cantitate uriasa de apa. Au devenit aproape indetectabile si crapii s-au intors in zona. Mmm. Nu este tocmai ideal, dar un crap a gasit in mod miraculos cateva bucatele de pasta si s-a hotarat sa ia o gustare. Mananca o bucatica si isi da seama ca aproape nu mai are nici un gust. Poate sa mai apuce una, dar curand pleaca sa caute ceva mai gustos. Mai pe intelesul tuturor, este ca si cum cineva ar incerca sa vanda paste fierte simple necondimentate si fara nici un gust langa un restaurant Indian. Bucatile de pasta fara nici un gust este ceea ce oferiti voi intr-o lume plina de arome interesante. Asadar, cred ca ati ghicit pana acum ca nu am prea mare incredere in mixurile foarte solubile si folosite doar pe post de purtator de aroma atunci cand folosesc pasta. Totul este accelerat; si toate se intampla mult mai rapid atunci cand atractantii nu sunt inchisi inauntrul boiliesurilor.

Mixurile de calitate
Folosirea inteligenta a ingredientelor de calitate, a stimulatorilor si a aromelor, precum si efectuarea unei mici analize inainte de a amesteca toate ingredientele, poate da rezultate foarte bune. Hai sa pastram lucrurile simple si sa mai analizam o data scenariul prezentat mai devreme. Plumbul s-a izbit de suprafata apei si crapii au plecat. Imediat cele mai solubile lichide pe care le-ati pus in boilies vor incepe sa se scurga in apa, urmate apoi de lichidele mai vascoase si de fainurile mai solubile, care vor incepe sa formeze norisori pe masura ce boiliesurile noastre incep sa se descompuna.

Daca boiliesurile nu sunt deranjate suficient de mult timp, si majoritatea atractantilor au iesit din ele, ramaneti cu ingredientele de baza cu valoare nutritiva mare pe care le-ati ales cu grija, si care vor incepe sa emita mici semnale de hranire. Acum abia isi intra in rol ingredintele de calitate. Nu mai sunteti in situatia in care oferiti o bucata de pasta fara aroma sau gust, ci puteti inca sa oferiti o bucatica gustoasa de mancare. O nada cu valoare nutritiva mare este recunoscuta de catre crapi ca hrana din momentul in care ajunge in apa si pana cand se descompune complet. O bucatica de pasta din faina cu ou ramasa fara aroma si gust, nu este prea atractiva pentru nici un peste.

Voi incheia aici, in speranta ca v-am dat cateva idei noi. Boiliesurile sunt elemente ajutatoare foarte utile in prinderea crapilor, dar nu sunt inceputul si sfarsitul (nu inseamna totul) in pescuitul la crap. Sunt multe alte ocazii cand pasta poate fi mult mai folositoare, sau cand pestii vor seminte. In mod asemanator peletele pot fara indoiala sa faca legea intr-o anumita zi, la fel ca si viermusii sau momelile flotante. Singurul lucru de care putem fi siguri intre atatea necunoscute este faptul ca pescarul care poate sa se adapteze la conditiile de pescuit si nu se bazeaza doar pe o singura metoda pentru a prinde peste, va fi cel care va avea intotdeauna mai mult succes.

Pescuit placut,

Shaun Harrison.



Traducere de Marius Mardale

Articol oferit de www.questbaits.ro

Publicat la: 26.10.2011

zoom_in
Pescuit

fiber_newStiri

Permisele de pescuit recreativ pentru anul 2024, emise de ANPA, se pot obtine online prin intermediul aplicatiei informatice disponibile pe site-ul anpa.ro.

In perioada 10-17.01.2024 aplicatia informatica pentru generarea permiselor este oprita pentru efectuarea unor lucrari de mentenanta. Pentru mai multe detalii va rugam sa consultati site-ul anpa.ro. [...]