Home Articole Rig de scoala veche

Articole si noutati din pescuit!

(Tehnici de pescuit, legislatie, pescuit pe mapamond)


  • favorite_border
Rig de scoala veche
  • Autor: questbaits.ro
  • thumb_up 1 likes
Rubrica: Tehnici de pescuit

Rig de scoala veche


Publicat de Shaun Harrison in revista UK Carp (aprilie 2011)

Traducere de Alexandru Matea


Prezentarea lui Shaun Harrison a trecut testul timpului si pentru a dovedi cat de versatila este a folosit-o la prolifica locatie Drayton.

A fost o calatorie de genul - Am promis de foarte mult timp ca voi merge la Drayton pentru o partida de pescuit cu Mark Hutchinson insa nu s-a intamplat. Apoi, dupa o vreme cumplita la sfarsit de an, am reusit intr-un final sa mergem si precum Angling Times a scris, am avut o zi incredibila si am prinspeste 180kg. Toti pestii mei au fost prinsi la demodatul combi-rig, o prezentare care m-a slujit bine mai multi ani decat imi pot aduce aminte. In mod fundamental, toate firele camasuite sunt o extensie a principiului combi-rig-ului si anume o portiune rigida si o bucata flexibila chiar langa carlig. In versiunea mea trebuie sa legi cele doua parti si nu sa decojesti o parte rigida exterioara pentru a ajunge la partea moale din interior. Majoritatea oamenilor se multumesc cu asta, insa pentru mine folosirea materialelor pe care le aleg imi permite sa am prezentarea pe care mi-o doresc.


2 boiliesuri Ghurkka Spice decojite au fost indeajuns pe vreme recePentru a-i arata editorului Steve Broad forfacul meu si pentru a-i dovedi ca este o prezentare versatila si nu un dinozaur, m-am vazut din nou pe lacul de acumulare Drayton. Vremea era foarte rece si umeda cu cateva rafale de ploaie batand peste suprafata gri a apei.

Primul lucru era sa nadesc putin si sa incerc sa atrag si sa pescuiesc pe una dintre portiunile cu nisip care tin crapi. Am incarcat Spombul cu boiliesuri de 15mm Ghurkka Spice si l-am aruncat pe la 100m inspre o baliza. Am facut acest lucru de cateva ori si imediat apoi am aruncat lanseta cu un boilies de fund si un mic snur solubil cu boiliesuri.

Pe timpul iernii decojesc suprafata boiliesurilor pentru a putea elibera astfel toti atractantii foarte repede in apa rece. Un alt avantaj este ca ii schimbi forma si textura momelii iar acest lucru ii da ceva in plus. Forfacul meu se simte ca acasa atat cu pop-up cat si cu momeala de fund si asa aveam sa dovedesc acest lucru.

Peticul nadit de mine era locul "comoara". L-am lasat cu o momeala si am asteptat ca sa fie atrasi crapii de acea zona. Speram ca acestia sa stea acolo pentru ca eu sa am cateva capturi.


Cum sa legi un combi-rig de scoala veche (dati click pe imagini pentru marire)1. Un fir de par moale, care de fapt este o bucatica de fir pentru matisare, este trecut prin ochetul carligilui.2. Acest fir de par este fixat cu un nod fara nod standard.3. Carligul legat cu firul textil Dynon si firul de par format din ata pentru matisare Gundebrod4. Trecem partea de textil prin bucla facuta cu fluorocarbon si o infasuram.5. Infasuram de 4 ori in jos.6. Apoi de 4 ori in sus, trecem prin bucla si apoi strangem tare.7. Cu nodul strans si excesul de fire taiat, combi-rigul este realizat.
Pop-Up-uri viu colorate au fost preferate de crapi in aceasta partida.

Pe a doua lanseta am pus 2 pop-up-uri Pimple Pops si o un mic saculet solubil cu pelete si am aruncat-o aleator in diverse zone in tentativa de a gasi pestii. Imediat ce as fi avut o trasatura m-as fi concentrat pe acea zona pentru a vedea daca acolo stau crapii. Locul in care ma aflam imi oferea o foarte mare zona pe care sa pescuiesc si pentru ca erau doar cativa alti pescari pe lac aveam posibilitatea sa o inspectez amanuntit. In scurt timp am avut o trasatura si eram increzator ca este pe o zona fara agatatura. Era o zi mohorata si trista cu o temperatura jalnica de 3,5 grade Celsius. L-am convins pe domnul Broad ca o cana de ceai era mai mult decat necesara pentru a ne incalzi.


Forfacul

De indatace am aranjat totul, m-am dus sa ii explic lui Steve care erau componentele rigului meu si de ce le foloseam tocmai pe acestea. La aceasta partida - si din cauza aruncarilor la distanta- am folosit un fir conic cu un inaintas puternic. Acest lucru imi permite sa arunc la distante mari, lucru necesar pe Drayton daca pestii se hotarasc sa se adune in portiunea de mijloc a lacului.

Apoi, dupa inaintas, folosesc o mica bucata de tub siliconic, doar cu cativa centimetri mai lung decat forfacul, cu o bucata de pasta de plumb pe el pentru a se scufunda mai repede si apoi un clips pentru plumb pierdut. Rigul meu este format din firul de par pentru care folosesc un fir de ata pentru matisare – acesta este foarte suplu, de culoare inchisa si are o rezistenta la rupere de peste 6 lb. Astfel ofer mobilitate momelii, aceasta comportandu-se mai natural sub apa fie ca este pop-up sau momeala de fund.

Carligul folosit este unul Ashima C310, care din pacate nu se mai fabrica. Este carligul meu preferat pentru ca este ascutit, puternic si tine foarte bine pestele. Din fericire am o rezerva suficienta de carlige pentru ceva vreme.

Firul textil pe care il folosesc pentru sectiunea flexibila a forfacului este format din Dynon SK care este un fir textil scufundator pe care multi pescari il folosesc ca fir principal. Se scufunda repede, este suplu si rezista foarte bine la nod. Pe acesta il leg de un fluorocarbon Seaguar de 23.5lb printr-un nod de inaintas. Este putin mai dificil la inceput insa dupa cateva incercari va veti obisnui.

Seaguar este practic invizibil in apa, rezistent si greu asa ca se scufunda si sta mulat pe fundul apei. In acelasi timp este destul de rigid astfel avand si caracteristici de anti-incalcire. De indata ce este pregatit, il leg direct la un vartej si sunt gata de pescuit.

Poate suna putin brutal sau chiar demodat, insa se comporta admirabil in tot felul de situatii.


Momeala de textura diferita
Boiliesul de fund a fost decojit la suprafata pentru o atractie mai mare.Actiunea avertizorilor

Ca si cum ar fi vrut sa-mi intareasca idea, lanseta din dreapta s-a indoit si astfel eram in drill pe lanseta cu pop-up. In urmatoarele doua ore am prins cativa pesti, toti la momeli mici si viu colorate cu pungi solubile. La momelile de fund, nici o trasatura… Din fericire, cand imi pierdusem speranta, pestii mi-au gasit patul de nada si am inceput sa am cativa pesti si la cealalta prezentare, astfel rigul dovedindu-si versatilitatea pentru orice situatie.

 


Cad Bombe
Un Spomb este o racheta din care nu se varsa momeala, care poate fi lansata la distante mari si care se
deschide la impactul cu apa .

 

Nu au fost atat de multe trasaturi precum impunea standardul la Drayton, insa au fost suficiente cat sa ma mentina ocupat intr-o zi atat de posomorata. Combi-rigurile mele au fost extrem de eficiente si am o satisfactie enorma atunci cand prind peste cu ele. Pentru mine este prezentarea perfecta pentru a fi folosita oriunde, adecvata pentru o intreaga gama de diferite circumstante si cu avantajele ca este foarte ieftina si usor de legat. Legati una acasa si convingeti-va cat de bine se prezinta. In scurt timp este posibil sa deveniti un fan combi-rig.

SUCCES
Pop-Up -uri viu colorate pe combi-rig a fost specialitatea zilei.

 

Versiunea filmata a articolul

http://www.youtube.com/v/jm3chB_ckeg

Articol oferit de www.questbaits.ro


fiber_newStiri

Competitia oficiala se desfasoara in perioada 1-3 noiembrie 2019 pe Lacul Morii din Bucuresti (proba din barca) si pe Canalul Dambovita (de la Stavilarul Ciurel pana la Podul Grozavesti), proba de pe mal. [...]

fiber_newInfo

Competitia se va desfăsura in perioada 11-13 octombrie 2019 pe Lacul Ostroveni, din Ramnicu Valcea. Termenul limita de inscriere este 5 octombrie 2019. [...]