Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 179
24-11-2014


Trimite link-ul unui prieten

Forum Pescuitul.ro
Locul unde poti intreba si primi raspunsurile cautate

Cauta in raspunsuri Utilizator: nelogat
Puteti opta sa fiti alertat prin email la postarea unui raspuns pentru acest subiect (necesita logare)



Prima pagina a forumuluiAlege alt subiectPropune subiect nou
Domeniul:Toate :: Raspunsuri la acest subiect: 7



Subiectul curent Data postarii
Titlu: Informatii Privind cresterea pestilor, Domeniu: Diverse 24.03.07


Stie cineva de unde ma pot informa cu privire la crestrea si inmultirea pestilor (site-uri, carti etc )conditii de
intretinere ,hrana , adancimi pt baltii pe timpul iernii etc

Doresc sa deschid o zona de agrement piscicola (balta de peste ) ) si as vrea sa vad la ce costuri se ridica

astept raspuns pe forum sau pe adresa de e-mail ares_edy@yahoo.com

Fire intinse si bete zbuciumate


Postat de: Petcu Eduard (alias pescarupit Trimite un mesaj privat userului pescarupit, 2 postari,)
Vizualizari: 26676

Raspunsuri

re:Informatii Privind cresterea pestilor

24.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Amenajarile pisciole sistematice sunt proprii zonelor de ses necesitand terenuri intinse cu panta relativa mica, dar si
in zona de coline, in albiile majore ale raurilor sau afluentii acestora.
Amenajarile sistematice au nevoie de sursa de apa pemanenta cu debit continuu si de preferinta garvitationale.
Amenajarea sistematica din punct de vedere al alimentarii cu apa este posibil de realizat daca aceasta este
construita in aval de un lac de acumulare sau daca prin realizarea unei retineri in albia raurilor (stavilare) se va
obtine diferenta de nivel utila intre cota apei retinute la punctul de priza si cota maxima proiectata a apei in
bazinele amenajarii.
Vor fi preferate terenurile in panta usoara, care ofera posibilitatea scurgerii apei din bazine in conditii usoare
asigurandu-se golirea tuturor bazinelor.
Amenajarile sistematice pentru producerea crapului trebui sa indeplineasca urmatoarele caracteristici:
- sa fie amplasate in afara albiei minore a apelor curgatoare;
- alimentarea si evacuarea bazinelor este independenta pentru fiecare
bazin;
- reglarea nivelului apei sa se poata face dupa nevoile biologice si de
exploatare ale fiecarui bazin in parte;
- scurgerea completa a bazinelor este necesara anual toamna sau
primavara;
Compartimentarea terenului poate fi realizata in trei variante:
a) Compartimentarea cu alimentare si evacuare pe partile laterale,
compartimentarea proprie terenurilor de forma alungita, bazinele fiind incadrate de cele doua canale (alimentare si
evacuare). Panta terenului trebuie sa fie orientata in doua sensuri; de-a lungul complexului si de la canalul de
alimentare spre cel de evacuare.
b) Compartimentare cu alimentare centrala si evacuare bilaterala cu bazine
grupate in doua trupuri separate de canalul comun de alimentare. Compartimentarea aceasta este proprie terenurilor
largi, plane (de ses).
c) Compartimentare cu alimentare bilaterala si evacuare centarala-proprie
vailor largi, deschise, cu panta mica si versanti usor inclinati.



I. Ferma de productie de crap ť 10 ha - ciclu productie de 2 ani
-se poate realiza in aval de lacuri de acumulare din zona de ses pentru a
asigura un debit de apa continuu - pe terenuri plane cu pante usoare sau prin recompartimentarea unor iazuri pe
rauri sau afluentii acestora.
(1) Amenajarea este formata din:
(1.1) - bazine crestere marfa: 4 buc x 2 ha = 8 ha
Caracteristici:
Suprafata 100 m x 200 m = 2 ha
Adancime 1 m la 2 m aval
Alimen evacuare
Durata alimentare 10 zile
Evacuare 10 zile
Suprafata din complex 80-85%
(1.2) - bazine crestere vara I : 2 buc x 0,32 ha = 0,64 ha
Forma : dreptunghiulara 40 m x 80 m = 0,32 ha
Adancime : 0,5 m 1,5 m
Alim- evacuare
Suprafata din complex ť 8 %
(1.3)- bazine de reproducere si predezvoltare : 2 buc x 0,1 ha
Forma dreptunghiulara 25 m x 40 m = 0,1 ha
Adancime : 0,3 m - 1 m
Alimen- evacuare
Durata alimentare : 12 ore, evacuare 12 ore
Suprafata din complex 0,5%
Prevazut cu canal drenor de-a lungul digului de
evacuare pentru inlesnirea pescuitului reproducatorilor


(1.4) Bazine crestere si iernare reproducatori si remonti si parcare pe sexe
4 buc x 0,1 ha = 0,4 ha
Forma dreptunghiulara 25 m x 40 m
Adancime 1 m - 2 m
Alim - evacuare
Durata alimentarii 1 zi
Evacuarii 1 zi
Suprafata din complex
(2) Materialul de populare
a)- materialul de 1 an pentru popularea bazinelor de crestere peste de consum: pentru aceasta se are in vedere
urmatoarele aspecte:
- greutatea materialului la livrare : (G med)
- crap 2 kg/buc
- sanger 1kg/buc
- productia obtinuta la unitate de suprafata:
- crap 5.000kg/ha
- sanger 1.000 kg/ha
-supravietuire in perioada de crestere 90% (S)
-suprafata bazinelor de crestere = 8 ha
Productia totala obtinuta (Pa) 40.000 kg crap
80.000 kg sanger
-nr. pui de crap (1an) necesari:
P/Gmed x S = 40.000/ 2 x 0,9 = 22.222 buc

- nr. pui de sanger (1an) greut 100 gr/buc necesari:
P /Gmed x S = 8.000/ 1 x 0,9 = 8.890 buc

b) - necesar de pui de o vara tinand cont de supravietuirea la iernat ť 80%
- pui de crap (100 gr/buc) ť 27.800 buc
- pui de sanger (100gr/buc) ť 11.100 buc

c) - pui predezvoltati de crap necesari popularii bazinelor de crestere vara I:
- greutate medie la varsta de o vara (100 gr/buc)
- supravietuire in perioada de crestere 50% (S)
- nr. de bucati necesare : crap 27.800 buc
sanger 11.100 buc
- nr. pui predezvoltati crap = 27.800/0,5= 55.600 buc 1 gr/buc
- nr. pui predezvoltati sanger = 11.100/0,5 = 22.200 buc 1 gr/buc
d) - necesar de reproducatori:
Tinand cont de prolificitatea crapului si de supravietuirea pana la varsta de 21 zile care este de 10% este
necesara doar o familie de crap pentru obtinerea a 55.600 buc de pui predezvolatati de crap. Totusi tinand cont de
probabilitatea ca o familie sa nu dea randamentul scontat se folosesc 2-4 familii in bazine de reproducere diferite
pentru siguranta obtinerii puilor.
Din aceste motive se pastreaza 4 familii de crap (4 fem+8 masc) in greutate de 5-6 kg reproducatori care trebuie
inlocuiti la 2-3 ani cu reproducatori obtinuti din remontii crescuti si selectati fenotipic din BC(R+r) aprox. 200 kg.


(3) Necesar furaje : Tinand cont de faptul ca folosind furaje clasice nu se pot obtine productii mai mari de
2.000-2.500 kg/ha pentru atingerea unor productii de 6.000 kg/ha sunt folosite furaje granulate foarte proteice cu
indice de conversie 1,5 kg furaje/ 1 kg peste
- necesar furaje pentru crestere in vara II (peste consum)
40.000 kg 2.222 kg puiet 1 an = 37.778 kg x 1,5 = 56.667 kg
- necesar furaje pentru crestere in vara I (sanger +crap)
(27.800 buc crap + 11.100 buc sanger) x 100gr/buc= 3.890 kg
3.890 kg x 1,5 = 5.835 kg
- necesar furaje pentru reproducatori si remonti :
3 % din 200 kg zilnic x 200 zile ť 1.000 kg
- necesar prestarter pui predezvoltati
10 kg/zi/ha = 2 x 17 zile= 35 kg in zece mese/zi

(4) Necesar volume de apa folosita : 1.000.000 m3 /an
-pentru umplere : 140.000 m3
- pentru primenire : 195 m3/h x 24 ore x 180 zile = 842.400 m3/an


II. Ferma de productie crap pentru consum: familiala ť 10 ha cu ciclu de productie 1 an
- se poate realiza in aval de lacurile acumulare din zona de ses pentru a
asigura debit de apa continuu pe toata perioada ciclului de productie . Se poate realiza pe terenuri plane cu pante
usoare sau prin recompartimentarea unor iazuri pe rauri sau afluenti ai acestora.
1. Caracteristicile bazinelor de crestere (ingrasare)
- suprafata acestora in cresterea intensiva a crapului propunem a fi intre 1
ha si 4 ha in functie si de configuratia terenului pe care se amplaseaza;
- forma bazinelor: se recomanda forma dreptunghiulara;
- adancimea apei: 1 m la alimentare 2 m la evacuare
- durata de alimentare : 5- 10 zile
- evacuare 2- 3 zile
- bazinele sunt prevazute cu canale drenoare si groapa de pescuit care
poate fi interioara sau exterioara - figura 1
In cazul in care productia de peste (crap) realizata nu poate fi valorificata toamna, bazinele de crestere
datorita adancimilor de 2 m spre zona de evacuare pot fi folosite si ca bazine de iernat.
Fiecare helesteu are o gura de alimentare si o gura de evacuare (calugar).
In cazul cand umplerea bazinelor de crestere nu este de debitul de primavara, este recomandabil ca inundarea
bazinelor de crestere sa se faca treptat pentru dezvoltarea si valorificarea hranei naturale de catre pesti.
Fundul bazinelor trebuie astfel amenajat incat evacuarea apei sa se realizeze complet. In acest scop, fundul
acestora este prevazut cu o retea de canale de pentru scurgerea apei catre gura de evacuare a bazinului.
Aceste bazine conduc in acelasi timp si pestele catre gura de evacuare a bazinului pentru recoltare. Sub aceste
aspecte reteaua de canale mentionata are o importanta deosebita, de buna ei intretinere si functionare depinzand in mare
parte reusita pescuitului de toamna.
Pentru mentinerea capacitatii de productie naturala a bazinelor este recomandabil ca solul acestuia sa nu fie
indepartat prin utilizare la construrea digurilor decat numai in caz de forta majora si in acesta situatie trebuie luate
masuri pentru ingrasarea fundului.
Pentru transportul hranei pentru pesti si al pestelui in perioada pescuitului, digurile sunt amenajate in drumuri
carosabile.


2. Tehnologia de crestere si ingrasare a crapului.
a) Pregatirea bazinelor de crestere
In vederea crearii, in helesteele de crestere si ingrasare a crapului a conditiilor optime pentru dezvoltarea
pestilor se impune aplicarea lucrarilor de ameliorare.
De regula bazinele de crestere a crapului in perioada de iarna, sunt lasate pe uscat, daca productia de peste de
consum a fost vanduta din toamna.
In perioada in care bazinele sunt pe uscat se asigura repararea digurilor si a instalatiilor hidrotehnice
(instalatii de alimentare si evacuare a apei), se curata bazinele de vegetatie uscata se intretin canalele drenoare si
gropile de pescuit.
De obicei aceste lucrari se executa in lunile ianuarie, februarie si inceputul lunii martie.
Inainte de inundarea bazinelor de crestere de regula in luna martie (prima decada) se executa lucrarile de
mobilixzare a solului ce contituie fundul bazinului, se aplica amendamentele de calciu acestea in urma unor analize a
solului si se distribuie ingrasamintele organice sau minerale. Aceste lucrari se executa in amenajarile ciprinicole unde
se tine cont si de productivitatea naturala.
In amenajarile ciprinicole intensive unde productiile realizate sunt de 5-6 to/ha productivitatea naturala nu
poate fi luata in calcul.
Se monteaza mesele de furajare 8-10 mese/ha avand in vedere densitatea la populare mare si pentru a evita crestrea
pestelui pe mai multe categorii de greutati (fig.2)
Inundarea bazinelor de crestere are loc in luna martie in 10 zile.

b)Popularea bazinelor de crestere
Dupa tehnologia clasica, indiferent de ciclul de exploatare adoptat primavara de
regula in ultima decada a lunii martie sau prima decada a lunii aprilie inainte ca pestele sa caute activ hrana se
trece treptat la popularea bazinelor de crestere.
b.1. Necesar material de populare
Pentru acest gen de amenajare piscicola cu ciclu de productie de 1 an materialul de populare este adus din ferme
specializate pentru obtinerea materialului de populare de 1 an (pepiniere).
Pentru ferma de crestere a crapului de consum in suprafata de 10 ha de amenajare cu o productie de 6 to/ha din
care 5 to crap + 1 to sanger necesarul de material de populare se calculeaza functie de productia pe unitate de
suprafata si de supravietuirea pe timpul perioada de crestere si de greutatea medie a pestelui la finele productiei.

Calculul materialului de populare:
-Productia obtinuta (preconizata) 5 to crap/ha +1 to sanger /ha
-Greutati medii crap -2 kg/buc, sanger 2 kg/buc
-Suprafata bazinelor de crestere 10ha
-Supravietuire in perioada de crestere ť 90 %
- nr. pui de crap (1an) = ( 10 ha x 5.000kg/ha) / (0,9 x 2 kg/buc 27.780buc
-nr pui de sanger (2ani) = (10ha x 1.000kg/ha) / (0,9 x 2 kg)/buc= 5.555 buc

Popularea helesteelor de crestere se face cu 2.778 buc pui de crap 1 an in greutate de 100 gr/buc /ha si 556 buc
puiet sanger 2 ani in greutate medie de 250 gr/buc/ha
Necesarul materialului de populare pentru ferma de crestere a crapului:
- crap = 2.778 kg
- sanger = 1.390 kg
La populare pentru cresterea intensiva si superintensiva a crapului se urmareste ca
materialul sa fie uniform din punct de vedere al greutatii/buc si sanatos din punct de vedere sanitar-veterinar.

b) Furajarea
Pentru cresterea si ingrasarea crapului in sisteme intensive si superintensive
furajele folosite sunt cu proteina 25-37% si lipide intre 7-12 % sunt furaje granulate, extrudate distribuite sub
forma uscata -furaje speciale pentru cresterea crapului.
Tehnicile de administrare a furajelor la pesti sunt foarte variate, de la distribuirea
manuala pana la utlizarea distribuitoarelor automate si a echipamentelor computerizate.
Distribuirea manuala este utilizata pe scara larga, desi se inregistreaza mari
pierderi de substante nutritive.
Distribuitoarele automate utilizate mai ales in sistemele superintensive si intensive sunt foarte fiabile si
simplu de folosit, alimentele putand fi distribuite fractionat sau continuu.
In functie de caracteristicile tehnice, distribuitoarele automate pot fi de mai multe tipuri: mecanice,
electromecanice si electronice.
Factorul determinant in alegerea tipului de distribuitor este cel economic.
Furajarea in acest sistem de amenajare(10 ha) se face zilnic si portionat in doua ratii intrucat densitatea este
mare.
Furajele folosite in amenajarile sistematice pentru cresterea crapului in sisteme intensive si superintensive au
un coeficient de conversie de 1,5 kg furaje la 1 kg peste obtinut.

C.1. Necesar de furaje pentru ferma de 10 ha
- Productia obtinuta : 50.000 kg crap
- Material populare : 2778 kg crap
- Diferenta de crestere : 50.000- 2778= 47.222 kg
- Coeficient de conversie 1,5
- Cantitate necesara de furaje:
47.222 kg x 1,5 kg furaje/ kg peste= 70.833 kg
Furajarea se face pe o perioada de 180 zile/1 ciclu.
Cantitatile de furaje distribuite zilnic se stabilesc in functie de dimensiunile materialului de poulare,
temperature apei si de sporul de crestere planificat.
Pentru fiecare tip de furaj folosit exista fisa tehnica de furajare care indica cantitatea de furaje folosite
zilnic la 100 kg de peste in functie de datele enumerate mai sus.
Pentru constatarea sporului de crestere la fiecare doua saptamani se efectueaza pescuitul de control si in functie
de constatarile facute se intervine in modul de furajare.

d) Alimentarea cu apa
-Umplerea bazinelor de crestere se face in luna martie, timp de 10
zile
Adancimea medie a apei in bazine= 1,5 m
Volum de apa 150.000 m3 aprox 650 m3/h- debit
Alimentarea amenjarii se poate face prin canal de alimentare de
suprafata sau conducta F= 600 mm ingropata in corpul digului.
-Pentru primenirea apei din bazinele de crestere (obligatorie in
sistemul de crestere intensiv si superintensiv ) este necesar un debit de 6 l/s x ha
Volumul de apa necesar pentru primenire :
Vdebit=6 l/s x ha x 180 zile x 10 ha = 933.120 m3/ciclu ť1.000.000
Volumul de apa consumat= Vumplere + V primenire = 1.150.000 m3
Pentru evacuarea apelor de primenire si golirea bazinelor de crestere se folosesc calugari cu 3 pereti (in
interiorul bazinelui) sau cu 4 pereti (incastrat in dig) dar care au obligatoriu 3 nise pentru a putea evacua atat apele
de fund 9primenire) cat si cele de suprafata (golire).

e) Productii realizate
Pentru ferma de crestere a crapului in suprafata productive de 10 ha
in sistem intensive sau superintensiv productia obtinuta este de : 50.000 kg crap/buc
10.000 kg sanger 2 kg/buc
Pestele produs poate fi pescuit functie de comenzile pentru comercializare cu navodul (pescuit de rarire) sau la
gropile de pescuit.

f) Necesarul personal
Pentru astfel de ferme pentru desfasurarea activitatii este nevoie de 2 maxim 3
piscicultori. Doar in cazul pescuirii de rarire cand se face pescuit cu navodul sunt necesare 6 pescari

g) Echipamente si dotari specifice
- instalatii de alimentare si evacuare : 10 buc x 10 buc
- instalatii de aerare a apei; avand in vedere densitatea mare in cresterea
intensive si superintensiva si a consumului de oxigen mare in cazul temperaturilor ridicate (>22 0C) trebuie
intervenit cu instalatii de aerare a apei: 2 buc/ha (1kw/h), 20 bucati aeratoare.
- instalatii de furajare automata (optional)
- 5 barci pentru distribuirea furajelor
- Ciutare 1 buc
- Instalatii de producere a ghetii artificiale
- Navod L= 200 M, l= 4 m, a=26mm
- Instalatii de iluminat si siguranta
- Lazi, cutii, navete,cosuri pentru manipularea, conditionarea si livrarea marfii
- 1 autoutilitara 1,5 to
- Sediu administrativ :
magazine furaje
spatii depozitare materiale
spatii depozitare si conditionare peste
birouri



Cheltuieli si Venituri productie

1. Cheltuieli privind alimentarea cu apa:
- alimentare 1.150.000 m3 x 25.000 lei/1000 m3=28.750.000 lei
- evacuare 1.150.000 m3 x 12.500 lei/1000 m3=14.750.000 lei
Total = 43.500.000 lei

2. Cheltuieli privind materialul de populare
- crap : 2.778 kg x 100.000 lei/kg = 277.800.000 lei
- sanger: 1.390 kg x 40.000 lei/kg = 55.600.000 lei
Total = 333.400.000 lei

3. Cheltuieli cu furajele
- 70.833 kg x 27.000 lei/kg = 1.912.491.000 lei

4. Cheltuieli cu personalul :
2 salariati x 10.800.000 lei/luna x 12 luni=260.000.000 lei

5. Cheltuieli cu energia:
- 20 instal aerare x 1 kw/ora x 1000 h x 5000 lei/kw= 100.000.000 lei
- instalatia de productie a ghetii :
20 to gheata : 600 kg/ 24 ore = 34 zile x 24 ore x 3 kw/ora
2448 kw x 5000 lei/kw = 12.240.000 lei
- instalatii automate de furajare = 10.000.000 lei
- instalatii de iluminat si siguranta ť20.000.000 lei
Total = 142.240.000 lei

6. Cheltuieli cu materiale necesare pregatirii bazinleor :20.000.000 lei

7. Alte cheltuieli generale 10 5 din cheltuieli totale =270.000.000 lei
Total cheltuieli ť 2.970.000.000 lei

Venituri :
50.000 kg crap x 70.000 lei/kg = 3.500.000.000 lei
10.000 kg sanger x 35.000 lei/kg = 350.000.000 lei
Total venituri :3.850.000.000 lei

Profit : 3.850.000.000 2.970.000.000= 880.000.000 lei
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

re:Informatii Privind cresterea pestilor

24.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Chestia de mai sus, am luat-o dupa internet. Daca chiar vrei sa fi informat, nu ai decat sa cauti raspunsurile. Cu
siguranta ca le vai gasi.
Mult succes@
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

Publicitate


re:Informatii Privind cresterea pestilor

26.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Itzi multumesc mult

Ps potzi sa imi zici si mie pagina
Postat de: Petcu Eduard (alias pescarupit Trimite un mesaj privat userului pescarupit, 2 postari.)

re:Informatii Privind cresterea pestilor

26.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Selectati cateva randuri, "ctrl"C, google, "ctrl" V, cautare si ajungeti la sursa.
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

re:Informatii Privind cresterea pestilor

26.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Cel mai mult o sa te coste purecii de balta si spaga la primarie
Postat de: Decianu Nicolae (alias Osho Trimite un mesaj privat userului Osho, 193 postari.)

re:Informatii Privind cresterea pestilor

26.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Zooplanctonul nu costa nimic . Iti trebuie balegar de vita sau de cal fermentat pe care-l depozitezi pe mal pentru a
putea fi spalat de valuri. In functie de caracteristicile apei (ph) se poate utiliza rahatul de la gaini, rate, gaste,
sau daca ph-ul permite poti utiliza rahat de porumbei.
In situatia in care cresti puiet in bazine mici, se poate "prepara" zooplanctonul cu rahatii enumerati mai sus +
rumegus + drojdie de bere. Cand ajunge la dimensiunea necesara stadiului de dezvoltare al pestilor, se recolteaza cu un
minciog cu ciorap de dama.
De fapt, etapele de hranire ale puietului de la faza de alevin sunt (nu voi enumera furajele tip starter):
1. cultivarea de infuzori (ciclopi de marime foarte mica). Acestia se cultiva tot intr-o groapa separata, se umple cu
apa din lac, iar pentru inmultirea infuzorilor se utilizeaza coji uscate de banana (coaja de la 1 banana la 10-15l apa).
Cand acestia se inmultesc suficient, pe suprafata apei apare un strat laptos. Se "culege" "laptele" si se arunca in
bazin.
2. eclozarea oualelor de artemia salina. Se utilizeaza urmatoarele "ingrediente": o lingurita cu varf de oua de
artemia, o lingura cu varf de sare grunjoasa, 1l apa. Este nevoie de un aerator puternica pentru barbotarea apei si dupa
3 zile se culege recolta cu ajutorul unui minciog cu ciorap de gagica. Pentru producerea de artemia, este necesar un
butoi din plastic de 30-50l.
3. zooplanctonul (purecii de balta)
4. tubifex. Se toaca cu o lama de barbierit, se pun intr-un ninciog de tifon si se spala de sange sub jet puternic de
apa.
5. se administreaza fainuri din peste
6. furaje cereailiere maruntite bine amestecate cu faina de peste

Aceste 6 etape sunt destul de costisitoare (manopera + financiar), pierderile de puiet sunt de 30-50%. Eu recomand
folosirea furajelor tip starter achizitionate de la Kralex (destul de ieftine)sau alte firme cu produse mai bune (dar la
un pret ridicat). Eu am utilizat de la Kralex si rezultatele au fost foarte bune.
Zooplanctonul iti serveste cresterii puietului pana la vara 1 sau pentru cresterea novacului respectiv poliodon.


Referitor la spaga de la primarie ...
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

re:Informatii Privind cresterea pestilor

26.03.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Balegarul fermentat nu calul ...
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)


Pag: 1



Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2014 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii