Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 74
01-11-2014


Trimite link-ul unui prieten

Forum Pescuitul.ro
Locul unde poti intreba si primi raspunsurile cautate

Cauta in raspunsuri Utilizator: nelogat
Puteti opta sa fiti alertat prin email la postarea unui raspuns pentru acest subiect (necesita logare)



Prima pagina a forumuluiAlege alt subiectPropune subiect nou
Domeniul:Retete culinare :: Raspunsuri la acest subiect: 14



Subiectul curent Data postarii
Titlu: saramura de peste ca in Dobrogea, Domeniu: Retete culinare 19.02.07


Se iau 5-6 bucati caras cam la 700g fiecare, se curata de solzi, de intestine, se spala bine si se pune la scurs.Se ung
cu putin ulei,se sareaza apoi potrivit,ca si pentru prajit,se adauga numai ca se pun la fript, pe gratar, ca orisice
friptura, dar numai dupa ce gratarul a fost bine gresat cu o bucata de slana. Pentru a evita ruperea pestilor, si a
creea astfel o imagine urata a lor, nu se misca pestii pe gratar pana cand nu sunt gata (altfel se lipesc si chiar se
rup devenind urati estetic). Cand sunt bine fripti se pun intr-un vas in care sa ii putem aseza fara sa ii rupem sau sa
ii indoim si turnam peste ei saramura astfel preparata din timp:
5ooml apa se pun la fiert cu un pic piper, 1/2 lingurita cimbru,o foaie de dafin, 2 ardei grasi copti pe gratar si 2-3
rosii coapte de asemenea pe gratar, sare sau delikat dupa gust. Aceasta compozitie se lasa sa fiarba in clocot 5 min,
dupa care se opreste focul si de adauga dupa gust 1-2 capatani de usturoi pisat in prealabil, si patrunjel tocat marunt.
Dupa ce s-a turnat aceasta saramura peste peste se mai lasa pestele acoperit cu un capac 3-4 min, pentru ca el sa ia
gustul saramurei, iar saramura sa ia aroma pestelui, dupa care se poate servi. Saramura aceasta se poate prepara si
pentru un peste mai mare portionat in prealabil,sau peste congelat daca nu avem proaspat. Ideea e sa nu lasati solzii pe
peste, caci nici pestele nu va mai fi patruns bine de saramura, nici saramura nu va fi prea gustoasa.E adevarat ca
pestele se frige mai usor cu solzii pe el, dar mancarea nu are acelasi gust. Partea cu bautura nu e treaba mea, asa ca
las la aprecierea fiecaruia )). Pofta buna !


Postat de: necula valentina (alias inna Trimite un mesaj privat userului inna, 296 postari,)
Vizualizari: 101699

Raspunsuri

re:saramura de peste ca in Dobrogea

19.02.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Ardei iute nu ?
Postat de: mihaila george (alias geo_greaca Trimite un mesaj privat userului geo_greaca, 302 postari. Albume: 1 Foto, 15 Recorduri, Comentarii balti: 9. )

re:saramura de peste ca in Dobrogea

19.02.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic putin, dar eu cand prepar ceva de mancare, o fac in asa fel incat sa poate manca
oricine, inclusiv copii. De aceea mancarea mea nu va fi niciodata iute.Dar dumneavoastra puteti sa va iutiti portia
dumneavoastra separat, sau sa faceti intreaga cantitate iute, dar va avertizez ca un ardei iute echivaleaza in stomac cu
1/2 litru palinca.Daca nu aveti probleme cu ulcerul...
Postat de: necula valentina (alias inna Trimite un mesaj privat userului inna, 296 postari.)

Publicitate


re:saramura de peste ca in Dobrogea

19.02.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

In sudul Dobrogei ( zona Lipnita-Dobromir-Baneasa-Ostrov ) se prepara chiar ciorba de ardei iute, in care legume
dominanta este ciusca-asa se cheama ardeiul acela-, iar cand mananci, plangi...iar a doua zi dimineata iei foc. Dar
batranii o recomanda ca remadiu impotriva ulcerului, imi aduc aminte, cand mergeam in vacante, copil fiind, in zona nu
existau bolnavi de ulcer,
Desigur, pentru copii nu, dar saramura dobrogeana fara ciusca (macar un pic)nu prea merge, desi in rest reteta este
perfecta. Ah, se mai pune si sarmazac ( un fel de piper salbatic ), daca ai pe cineva sa-l cunoasca, sa-l culeaga toamna
si sa-l puna la uscat.
Postat de: chioibasu aurica (alias mamamia Trimite un mesaj privat userului mamamia, 1184 postari.)

re:saramura de peste ca in Dobrogea

19.02.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Ardeiul iute, in stare proaspata, verde, este bun in lupta impotriva ulcerului in faza encipienta. Ardeiul iute copt (nu
ma refer facut pe tabla sau gratar), sau cel cu semintele formate + ardeiul iute murat (otet sau saramura), sunt foarte
daunatoare la stomac si nu numai.
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

re:saramura de peste ca in Dobrogea

19.02.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Ardeiul iute pentru saramura este optional (dupa gust). Personal, nici nu concep o saramura fara ardei iute, ca sa nu
mai spun de restul mancarurilor .
Dar asta sunt eu, restul au dreptul la alegerea retetei preferate cu condimentele aferente.
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

re:saramura de peste ca in Dobrogea

19.02.07

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Bine frate, puneti si ardei iute.E alegerea voastra,eu prepar saramura fara, asa mananca intreaga familie. )
Postat de: necula valentina (alias inna Trimite un mesaj privat userului inna, 296 postari.)

re:saramura de peste ca in Dobrogea

11.06.10

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

stimata doamna ,intradevar reteta dvs e buna, dar eu nu am auzit de saramura din caras .fara sa mi fie cu suparare ,dar
in delta ,dobrogea,nu exista saramura de caras in orice carte de bucate va veti uita nu veti gasi saramura de caras
carasul e un peste cu un gust deosebit, dar nu copt pe tabla
Postat de: Serbov Oana (alias oana141976 Trimite un mesaj privat userului oana141976, 816 postari. Albume: 3 Foto, 2 Recorduri,)

re:saramura de peste ca in Dobrogea

12.06.10

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Cate bordeie, atatea obiceie. In Dobrogea nu stiu cum se obisnuieste dar prin partile mele, carasul era de baza la
saramura.
Postat de: Livia Costache (alias olteanca Trimite un mesaj privat userului olteanca, 163 postari. Albume: 4 Foto, 5 Recorduri,)

re:saramura de peste ca in Dobrogea

12.06.10

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Fiind dobrogean pot spune ca se mai face saramura si din caras, p`aici, prin dobrogea, numai ca eu il prefer prajit.
Noi ne desfatam mai mult cu saramura din peste de mare: stavrid, chefal, barbun...
Chiar si acum mi-am facut o saramura de barbun



Click Pentru marire


Postat de: Marin Claudiu (alias Fishbones Trimite un mesaj privat userului Fishbones, 2152 postari. Albume: 58 Foto, 24 Recorduri, Comentarii balti: 6. )

re:saramura de peste ca in Dobrogea

12.06.10

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Il citez pe Marin Claudiu:

Fiind dobrogean pot spune ca se mai face saramura si din caras, p`aici, prin dobrogea, numai ca eu il prefer prajit.
Noi ne desfatam mai mult cu saramura din peste de mare: stavrid, chefal, barbun...
Chiar si acum mi-am facut o saramura de barbun

Arata f bine ! Ma intreb cine te-a molipsit sa faci poze la preparate...


Postat de: Doc . (alias Banber Trimite un mesaj privat userului Banber, 4521 postari. Albume: 16 Foto, 8 Recorduri,)


Pag: 1 2



Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2014 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii