Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 358
24-04-2014

Trimite link-ul unui prieten

Forum Pescuitul.ro
Locul unde poti intreba si primi raspunsurile cautate

Cauta in raspunsuri Utilizator: nelogat
Puteti opta sa fiti alertat prin email la postarea unui raspuns pentru acest subiect (necesita logare)



Prima pagina a forumuluiAlege alt subiectPropune subiect nou
Domeniul:Retete culinare :: Raspunsuri la acest subiect: 37



Subiectul curent Data postarii
Titlu: icre comestibile, Domeniu: Retete culinare 10.10.06


Icrele sunt poate mai bune bune ca si carnea de peste.Nu e rau daca cineva cu cunostinte in domeniu dezbate tema asta
mai pe larg.( nu eu !)Cred ca ceea ce nu stiu multzi, e ca nu toate icrele sunt comestibile.Am aflat doar ca somnul,
mreana si bibanul ar avea icre necomestibile.Ale stiucii sunt o delicatesa daca sunt bine curatzate de pielitza care le
imbraca.aceasta find toxica.Sunt si eu interesat daca mai exista si alti pesti ale caror icre sunt necomestibile.Astept
comentarii.


Postat de: Doc . (alias Banber Trimite un mesaj privat userului Banber, 4243 postari, Albume: 16 Foto, 8 Recorduri;)
Vizualizari: 79460

Raspunsuri

re:icre comestibile

10.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Cele de biban sunt comestibile!
Postat de: Fetes Eugen (alias feugen Trimite un mesaj privat userului feugen, 1783 postari.)

re:icre comestibile

10.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Felicitari dle Breban pentru subiectul propus spre atentie colegilor de site, specialisti: foarte importanta problema
toxicitatii icrelor, interesat ar fi de aflat si modalitati de pastrare,consevare si preparare.
Postat de: M. Barutz (alias PIPO Trimite un mesaj privat userului PIPO, 1014 postari.)


re:icre comestibile

10.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Multzumesc de informatzie.Asa invatza omul.Din pacate, in literatura de specialitate nu prea e tratat subiectul.
Postat de: Doc . (alias Banber Trimite un mesaj privat userului Banber, 4243 postari. Albume: 16 Foto, 8 Recorduri,)

re:icre comestibile

10.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

De la d-l dr.Buliga Teodor(scrie in AVp si pe ...alte site-uri)citire:

"Multi afirma ca icrele rapitorilor sunt mai toxice, unii nici macar nu le consuma. Cert, icrele de stiuca nu sunt
toxice (decat daca sunt alterate, bine-nteles)! Este adevarat ca sunt mai periculoase, deoarece in restul tesutului
ovarian, in "pielite", se acumuleaza larvele unui vierme (e de fapt o tenie, Diphyllobotrium latum sau botriocefalul).
Larvele lui se gasesc si in muschi, ficat. Acest vierme era endemic in regiunea Deltei pana in anii 80, dar in ultimul
timp infestarea cu botriocefal a scazut considerabil. Pentru a fi mai siguri, dupa ce separati icrele de restul ovarului
si le lasati putin cu sare, sa se umfle, este bine sa le congelati. Chiar si simpla sarare (cu conditia sa pastrati
icrele la sarat minimum 7-10 zile inainte de a le consuma) e suficienta. In plus, larvele botriocefalului sunt distruse
de mediul acid, deci folositi cu incredere otetul si lamaia la prepararea lor! Transmiterea se face utilizand ca
intermediar un mic crustaceu (ciclopul). Botriocefalul poate fi deci prezent teoretic la toti pestii care consuma
ciclopi, inclusiv la cei pasnici, dar riscul de infestare la acestia e minim, ei au o singura sursa de contaminare.
Riscul creste la rapitori, intrucat acestia pot consuma pesti infestati in prealabil. Pescarii care eviscereaza frecvent
bibani sau salai stiu cat de frecvent intalnesc paraziti pe intestine, pe peritoneu samd. Unii contin si in intestine o
sumedenie de paraziti (viermi). Marea majoritate a acestora nu se transmit la om, dar buna preparare termica a pestilor,
congelarea la sub – 10 grade Celsius (unii spun chiar la -15, -20) sau sararea de durata medie-lunga ne pot scuti de
neplaceri. NU mancati peste rapitor sarat care poate fi consumat ca atare, fara desarare (semn ca sararea a fost
insuficienta), asa cum se practica frecvent in Delta cu stiuca."
Postat de: Nucuta Cristian-Ctin (alias cristian Trimite un mesaj privat userului cristian, 93 postari.)

re:icre comestibile

10.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Va multzumesc dle Nucutza ptr timpul acordat subiectului si ptr complexitatea raspunsului.Recunosc, numarul cu icrele
din AVp , l-am ratat.Nu am abonament.Dar, dvs ati reusit sa mai salvati catziva colegi de site de la o potentiala
intoxicare cu icre.
Postat de: Doc . (alias Banber Trimite un mesaj privat userului Banber, 4243 postari. Albume: 16 Foto, 8 Recorduri,)

re:icre comestibile

10.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

In site-ul nostru, lista de discutii etc., s-a discutat frecvent despre icrele necomestibile. In rubrica "dictionarul
pescarului", de exemplu, la definitia icrelor s-a atentionat ca icrele de mreana si somn NU sunt comestibile. Deseori
stiuca este purtatoare de paraziti intestinali sau de viermi in sacul cu icre, motiv pentru care intestinele se
indeparteaza cu grija iar icrele se curata foarte bine de pielita si tesuturile invecinate.
Postat de: Gheorghe Ion (alias pescuitul Trimite un mesaj privat userului pescuitul, 723 postari. Albume: 1 Foto, Comentarii balti: 15. )

re:icre comestibile

11.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Pe linga pestii care au fost enumerati mai sus cu icre toxice mai adaugati si salaul. Bibanii au icrele mari si foarte
gustoase, mai ales coapte sau prajite. Pe scurt am sa descriu cum pregatesc lipovenii icrele de stiuca. Dupa ce au fost
selectate, se aleg de pielita cu o bucata de trestie sau betisor subtire la capatul caroara se face o mica crestatura in
cruce unde se introduc doua jumatati de scobitori. Pentru a nu cadea acestea se leaga cu ata. Se introduce acest bat sau
trestie in icre si se freaca cu podul palmelor stinga - dreapta. Dupa ce au fost alese de pielite se face o saramura
destul de puternica si se toarna peste icre cit se le acopere. Se lasa acolo trei zile. Dupa trei zile se scot si se
introduc in saculeti de tifon si se pun la scurs. Cind s-au scurs bine de tot de zeama se pun in borcan si se pun la
frigider. Atentie, se scurg foarte bine. Saramura respectiva duce la intarirea lor si devin mai gustoase. La pregatire
nu se mai pune sare. Un alt secret: se freaca numai cu furculita pentru ca boaba de icra sa ramina intreaga si a fi
simtita in gura.
Multi nu folosesc icrele de guvide sau hanusi. Gresit. Pe linga faptul ca au marimea celor de stiuca, sau mai mari
sunt delicioase, avind un gust marin. Eu merg an de an pe 1 mai la Eforie sud si am locuri speciale unde prind numai
guvide de nisip care sunt plini de icre. Reusesc sa string cel putin 2 kg. de icre.
Postat de: Petrovici Valentin (alias petrovici Trimite un mesaj privat userului petrovici, 765 postari.)

re:icre comestibile

11.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Cu placere pt confratzi am facut-o domnule Breban...Sanatate multa si fire cat mai intinse...
Postat de: Nucuta Cristian-Ctin (alias cristian Trimite un mesaj privat userului cristian, 93 postari.)

re:icre comestibile

11.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Subiectul trebuia abordat si dezvoltat la "Retzete culinare" ! Asta arata cele 237 de vizualizari in mai putzin de 24 de
ore.Sunt membru in forum doar de 3 zile , dar vad ca prin colaborare aflam multe.Va multzumesc ptr orice informatzie
utila privind pestii detzinatori de icre necomestibile.Prepararea si conservarea icrelor comestibile sunt la fel de
importante.Cu stima.
Postat de: Doc . (alias Banber Trimite un mesaj privat userului Banber, 4243 postari. Albume: 16 Foto, 8 Recorduri,)

re:icre comestibile

19.10.06

Adauga un raspuns cu citat din acest mesaj

Conservarea icrelor incepe inca din momentul scoaterii lor din burta pestelui.
In sensul ca burta pestelui trebuie taiata cu grija ca varful cutitului sa nu "scape" si sa perforeze intestinele sau
membrana in care stau icrele, pentru a le putea extrage cat mai “curate”.
Eu scot intai toate matele, cu grija, incepand de la coada spre cap, si cand toate sunt afara le indepartez complet
rupandu-le in zona esofagului, astfel ca riscul imprastierii continutului acestora sa fie cat mai mic si cu efecte cat
mai limitate. Le pun separat, pentru ca, la final, de obicei, ma uit sa vad care este hrana preponderenta... daca gasesc
indicii ca pestele raspunde la nada aruncata... sau daca este furajat...etc.
Dupa aceea, desprind usor, de pe peretii abdominali, sacii cu icre, incercand sa ii pastrez, pe cat posibil,
intacti... pentru ca si sangele care se aduna in burta pestelui este un "factor" ce poate accentua perisabilitatea
icrelor.
Intind “saculetii” pe o suprafata plana, si, cu mainile curate, curat usor pielita, incercand, daca se poate, sa o
fac complet.
Apoi, deoarece icrele au tendinta sa pastreze oarecum forma sacului in care au stat, desprind usor, "bucatele" de icre
aglomerate, de marimea unor boabe de strugure.
Sarea cu care conservam icrele este bine sa fie NEIODATA, pentru garantarea rezultatului. Cantitativ, eu pun cam 2
linguri cu varf de sare, la un borcan de 800 g de icre. In general, amestec USOR icrele cu sarea, avand grija sa nu
sparg din ele... si apoi le pun in borcan, incet, eliminand usor, cu coada de la o lingurita, aerul care se mai
strecoara printre ele... se vad golurile formate, pe lateralul borcanului.
Ideal, pentru conservarea pe termen mai lung, borcanul sa fie cat mai plin dar nu pana in buza si icrele foarte bine
asezate, iar deasupra, dupa nivelarea suprafetei, se pune un praf de sare...nu mult. Nu se pune ulei, ca are prostul
obicei sa rancezeasca.
Inutil sa mai precizez ca borcanul si capacul, ( cu filet ) trebuie sa fie foarte curate si sa nu aiba nici urme de
apa... Capacul trebuie sa se inchida foarte bine, borcanul se pastreaza in frigider, se desface doar cand se iau din
icre.
Icrele se pot prepara / consuma abia cand culoarea lor se schimba din acel gri-kaki, caracteristic, in rosu caramiziu,
lucru care, in cazul bunei conservari, se produce in 10-15 zile.
Daca luam icre dintr-un borcan ca sa le preparam, netezim icrele ramase ( sa avem o suprafata cat de cat plana si
orizontala ) avem grija sa nu mai fie icre pe peretii borcanului si adaugam din nou un praf de sare... inchidem bine
capacul si... la frigider. Lingura care intra in borcan trebuie sa fie curata. Nu tinem tot borcanul la caldura, pana ne
hotaram noi cate icre scoatem... tinem afara doar partea pe care dorim sa o preparam, sa ajunga la temperatura camerei
inainte de a purcede la treaba.
Postat de: Gabriel Calota (alias GABICALOTA Trimite un mesaj privat userului GABICALOTA, 651 postari.)


Pag: 1 2 3 4



Promo





Copyright © 1999 - 2013 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii