Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 224
16-09-2014


Utilizarea porumbului in paturile de nada


Articol oferit de www.drillmania.ro


Porumbul este des utilizat in cadrul partidelor de pescuit, sub diferite forme: boabe fierte, macerate, tratate cu diferite arome, macinate etc.. Atractia exercitata de porumb, mai ales la crap si la cteno, este deosebita.

Diferitele metode de formare a paturilor de nada obliga pescarii sa adopte diferite produse si strategii, iar porumbul s-a dovedit de-a lungul timpului ca fiind un produs simplu, versatil, relativ usor de procurat. Astfel, chiar daca nadirea se face din barca, folosind prastia, saculetul solubil sau navomodelul, porumbul ramane usor de utilizat.


Am vazut multe retete de paturi de nada: porumb simplu in amestec cu grau si/sau canepa, fiert, nefiert, macerat, cu arome, cu atractanti, dar porumbul ramane baza in majoritatea acestor formule. Important este ca mixul utilizat sa nu dizolve inainte de termen saculetul solubil, dizolvarea sa se faca uniform, fara ca elementele sa se dezintegreze la contactul cu apa dar nici sa nu ramana „pietroi” pe fundul apei. Personal, prefer sa plec in prepararea retetelor de nada de la porumbul pentru nada fabricat si comercializat la galetusa deoarece acest porumb a fost tratat timp indelungat cu diferite arome, iar aceasta ii sporeste calitatea mixului final. Tratarea porumbului cu diferite arome, de genul lapte de porumb, melasa, betaina, extract de lucerna, este mult mai eficienta daca este facuta in timp. In acest fel se confera porumbului o aroma ce se dizolva lent in apa, fara a se pierde rapid, ceea ce confera o calitate deosebita patului de nada.

Apropo, stiti care este cea mai buna reteta? Cea care aduce cea mai mare captura.
Nu cred ca exista „cea mai buna reteta”. Sunt atat de multe variabile ce trebuiesc luate in calcul in ceea ce priveste crearea mixului de nada, incat nu poate exista acel „panaceu universal”. Este ca si cum as pofti la o masa imbelsugata cu lacuste pentru romani, iar japonezilor sau musulmanilor le-as lauda sarmalutele facute din carne de porc. Importanta este baza de plecare a retetei patului de nada sau poate fi facut un pat de nada simplu din porumb dulce aromatizat dar momeala sa iasa in evidenta pentru a atrage captura la carlig. Scopul nadei este de a crea o aglomerare de pesti in zona in care urmeaza sa pescuim iar scopul momelii este de a prinde pestele in carlig.

Pestii atrasi pe patul de nada au un comportament specific de hranire, comportament ce genereaza zgomote specifice. Aceste zgomote au un rol important in atragerea a tot mai multi pesti dar trebuie sa avem grija in acelasi timp ca mixul utilizat in nada sa nu faca nota discordanta cu specificul local de alimentatie a zonei pentru a nu obtine un compertament contrar celui vizat, de gonire a pestilor.
Pot fi utilizate diferite dip-uri pentru aromatizarea porumbului pentru nadit. Varietatea tipurilor de dip-uri este foarte mare, numarul acestora fiind limitat doar de imaginatia noastra, in functie de continutul chimic al acestora si de ponderea ingredientelor: amino, NHDC (NeoHesperidin DihidroChalcone), CSL (lichiorul de porumb). Producatorii dip-urilor fac nenumarate teste cu aceste mixturi tocmai pentru a ajuta pescarii sa aibe capturi cat mai frumoase.

Din experienta, cel mai bine este sa utilizam in montura bile dipuite sau porumb dipuit iar la nadire sa fie utilizat porumb pentru nada, fara prea multe adaosuri, tocmai pentru a capta atentia pestilor ce au venit pe patul de nada doar catre carlig, sporind astfel sansele capturilor sau daca pescuim intr-o zona mai salbatica sau mai putin cunoscuta, putem folosi un sac solubil cu porumb pentru nada, in timp ce pe montura incarcam o momeala adecvata, potentata cu dip. Dip-ul utilizat trebuie sa fie de buna calitate, astfel incat acesta sa nu afecteze sacul solubil, dizolvandu-l inainte de termen.


Pentru informatii suplimentare, vizitati site-ul producatorului, www.drillmania.ro

Publicat la: 23.01.2011




Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2014 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii