Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 207
18-10-2017


Pasta ... ultima frontiera


de Shaun Harrison

Intepat la pasta !



Shaun Harrison nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare, are una dintre cele mai agere minti din carp fishing (lumea pescuitului la crap) si o cunoastere atat de profunda a nadelor si a boiliesurilor incat este aproape de neegalat. Luna aceasta Shaun Harrison prezinta in detaliu cum poate fi folosita pasta.

Ganditi-va la un boilies care poate avea orice marime, orice forma, orice culoare, orice aroma, plutitor, scufundator (de fund), moale, decojit/ciopartit, uscat, imbracat, impregnat, si poate fi folosit cu carligul ingropat in el, asa incat sa poata fi prezentat deasupra vegetatiei sau namolului. Suna extraordinar, nu-i asa? Atunci de ce vad atat de putini pescari care au in trusa pasta si aproape pe nici unul care o foloseste? Eu, de exemplu, m-as simti pierdut fara cateva cutii de pasta in geanta. Sunt atat de multe modalitati in care poti sa folosesti pasta, altele decat cea evidenta, ca o alternativa la atat de cunoscutele boiliesuri, seminte sau pelete. Pentru multi ani am crezut ca pasta poate fi folosita ca momeala doar in lunile mai reci, atunci cand pestii de talie mai mica nu mai reprezinta o problema atat de mare. Si din nou, am vazut pasta doar ca pe un boilies moale si usor de modelat care nu a fost fiert. Deci ce alte variante ne ofera pasta, ce altceva putem face cu ea?


Pasta - Te tin bilele?



Ce este pasta ?

Pe parcursul acestui articol, termenul de pasta se refera la acea substanta asemanatoare cu coca, care se foloseste in procesul de producere al boiliesurilor. Ma refer la pasta moale inainte de a fi rulata si transformata in boiliesuri ce urmeaza a fi fierte. Momelile din pasta pot fi facute in multe feluri, folosind apa, sau orice alt lichid. Din nou, pe parcursul acestui articol ma voi referi la paste facute din mixuri de boilies, aditivi si oua. Putinii oameni pe care ii vad folosind pasta, o folosesc doar ca pe o alternativa la boiliesul tare. In orice caz, pasta ofera multe avantaje fata de bioliesul fiert. Motivul principal pentru care au fost create boiliesurile, a fost acela de a crea o momeala care sa fie greu de mancat de catre pestii mai mici. Prin fierbere, la suprafata pastei se creaza mai intai o crusta. Daca fieberea continua, interiorul boiliesului va incepe sa se intareasca, pe masura ce oul (si cateva alte ingrediente) sunt fierte, rezultand un boilies tare.


Care aroma preferati ?



Tot ce am povestit pana acum sunt lucruri foarte simple, dar dati-va un pas inapoi, si mai cititi o data ce am scris. Chiar aveti probleme cu pestii de talie mai mica in toate locurile in care pescuiti ? Folositi boiliesuri conventionale doar pentru ca le-ati folosit ani la rand ? Folositi boiliesuri doar pentru ca sunt foarte usor de folosit si puteti sa le aruncati la o distanta foarte mare ? Ei bine, daca raspunsul este afirmativ macar la una dintre cele trei intrebari de mai sus, merita sa aruncati o privire la cateva solutii alternative pe care eu le folosesc. Sa incepem cu cea mai simpla forma de pescuit cu pasta - folosirea pastei direct pe firul de par, in locul binecunoscutului boilies. Acest lucru ofera multe avantaje fata de boiliesul standard. Prin simpla fierbere a boiliesului, se distrug multi dintre aditivii care sunt adaugati in mix. Ba mai mult deca tatat, multi atractanti foarte subtili, care crapilor le plac foarte mult, sunt prinsi in interior datorita exteriorului tare al boiliesului. Cu boiliesuri din pasta (nefierte), toate aceste ingrediente scumpe pe care le-am adaugat in mix sunt libere sa se dizolve incet in apa din jurul boiliesului. Simplul fapt ca boiliesul nu a fost fiert face toate ingredientele mult mai solubile. O bucata de pasta are mult mai multa putere de atractie decat orice alt boilies fiert. Totusi, exista un dezavantaj - pestii de talie mai mica vor ataca boiliesul nostru pana ce acesta va deveni suficient de mic cat sa fie inghitit. Acesta nu este totusi intotdeauna un lucru rau. Nu exista nici un alt stimulator de hranire mai bun decat un banc de pesti mai mici care se hranesc, norisorii produsi de pasta atacata de pestii mai mici fiind cea mai buna invitatie la masa pe care o cunosc. Sunt de acord cu faptul ca pescuitul cu pasta poate sa fie foarte neplacut cand pestii mici sunt prezenti intr-un numar mai mare, dar exista intotdeauna cateva mici trucuri care ne pot ajuta.


Atractia

Cea mai simpla si usoara solutie este sa nadim cu pasta si sa folosim un boiliestare (fiert) pe firul de par. Boiliesul va fi testat, dar curand ignorat de catre pestii mai mici care vor prefera bucatelele mai mici si mai gustoase de pasta. In acest fel putem beneficia in intregime de atractia oferita de pasta, dar si sa avem un boilies pe firul de par, care va rezista pana ce toata nada va fi mancata. In acel moment pestii mai mici vor incepe sa insiste si sa joace fotbal cu momeala noastra. In timpul lunilor reci de iarna, pestii de talie mai mica nu mai reprezinta o problema asa de mare, si folosirea pastei pe firul de par devine o solutie viabila. Ani la rand obisnuiam sa folosesc o biluta de plastic sau un nasture pe firul de par si sa imbrac totul cu pasta. A fost o metoda care a mers foarte bine atata timp, doar pentru ca aveam un suport pe care puteam sa adaug si sa modelez pasta. Acum prefer sa folosesc un boilies mic pe firul de par si sa il imbrac in pasta. Daca pestii mai mici reusesc sa manance stratul de pasta, macar raman cu un boilies care poate rezista mai mult timp. Acestea fiind zise, vreau sa adaug ca am prins atat de multi pesti pana acum la momeli artificiale, incat cred ca probabil inca as prinde daca as folosi o biluta de plastic sau un nasture. Doar de dragul faptului de a folosi ceva diferit de boilies am tendinta de a prezenta pasta in diferite forme si marimi, cateva bucati mai mari, cateva bucati mai mici, cateva rotunde si altele plate. Nu vreau ca crapii sa poata sa manance nada sorbind cu aceeasi intensitate. Folosind diverse forme si marimi sunt sanse mai mici ca crapul sa detecteze absorbtia mai grea a momelii, datorata firului monturii si a greutatii carligului. Din acelasi motiv, cand pescuiesc cu boiliesuri prefer sa nadesc cu bile de marimi diferite. Daca pot sa folosesc pasta ca momeala si sa nadesc tot cu pasta, aceasta este modalitatea mea preferata de a aborda o partida. O alta metoda simpla pe care o folosesc este sa rulez bilele din pasta si apoi sa le usuc, fara a le mai fierbe. Rezultatul este un boilies tare care va permite atractantilor sa iasa foarte usor din el. Asadar, chiar daca este greu de crezut, momelile din pasta sunt extrem de atractive pentru crapi si ofera avantaje pe care nu le-ai avea daca ai folosi boiliesuri clasice.

Trucuri inteligente

Exista mult mai multe lucruri pe care le poti face cu pasta. Pana acum le-am mentionat pe cele mai evidente. Acum hai sa vedem cateva feluri in care pasta ne poate ajuta sa punem cativa pesti in plus pe saltea. Un alt lucru la care pasta este foarte utila este camuflarea momelii fata de pasari, sau fata de ceilalti pescari.

Pasta lui Shaun din mixFruityTrifle


Ingrediente:

- 400 g mix de baza (Shaun a folosit YellowBirdy Base Mix, dar nu ne-a spus si ce contine!). Atat aditivii cat si stimulatorii de gust si apetit sunt incorporati in mix . Orice mix de baza de calitate poate fi folosit pentru a face pasta. In orice caz, recomandarea lui Shaun pentru sezonul rece este sa evitati mixurile fishmeal (pe baza de faina de peste). Folositi mixuri fishmeal (pe baza de faina de peste) vara si mixuri birdfood (pe baza de seminte de pasari) iarna.

- 3 oua
- 1,5 ml indulcitor
- 3ml aroma de fructe
- 3ml aroma de lactate (Dairy)
- 3 picaturi de ulei esential de fructe
- 1/8 (un varf) de lingurita de colorant




1. Primul pas este sa cantarim cu exactitate cele 400 de grame de mix folosind un cantar de calitate



2. Urmatorul pas este sa spargem 3 oua intrun castron curat. Shaun poarta manusi pentru a evita contaminarea ingredientelor



3. Shaun adauga aroma de fructe folosind o pipeta, raportul fiind de 3ml la 3 oua.



4. Shaun foloseste din nou o pipeta pentru a adauga aroma Dairy (de lactate), pastrand acelasi raport (de 3ml la 3 oua).



5. Trei picaturi de ulei esential de fructe sunt adaugate pentru a da pastei o aroma mai persistenta.



6. Acum este momentul pentru a adauga varful de lingurita de colorant.



7. Batem bine ouale si celelalte ingrediente adaugate.



8. Shaun adauga 2/3 din cantitatea initiala de mix.



9. Mixul este incet amestecat cu partea lichida, folosind o furculita pentru a omogeniza totul.



10. Adaugam mixulramas pentru a absorbi cat mai bine partea lichida.



11. Pasta rezultata ar trebui sa fie destul de tare si lipicioasa, dar totodata sa se si lege.



12. Pentru a pastra pasta proaspata, puneti-i o eticheta si bagati-o in congelator.



Mai ales pe lacurile aglomerate poate deveni o problema pastrarea catorva mici secrete pentru a putea profita o perioada mai indelungata de cateva trucuri pe care le-ati descoperit. Boiliesurile viu colorate merg incredibil de bine o perioada de timp, apoi dintr-o data inceteaza sa mai dea rezultate. Asta se intampla pentru ca in foarte scurt timp incep sa fie folosite de toata lumea. Ce vreau sa spun este, nu credeti ca este un pic cam evident sa lansezi un boilies fluorescent?



Un stimulator lucreaza alaturi de indulcitor pentru a intregi gustul

Poate fi vazude la o distanta destul de mare - dar nu cand este imbracat in pasta! Situatia mentionata mai sus poate fi foarte usor inversata daca imbracam un boiles de culoare inchisa in pasta viu colorata. Folosirea in mod inteligent a unei bucati de PVA ca stoper poate face ca boiliesul sa cada in timpul drilului, si astfel sa nu mai poata fi vazut cand pestele ajunge in minciog. Viclean? Eu? Ei bine cateodata trebuie sa fii. Am avut doua veri extraordinare pe lacul Mangrove pescuind cu bucati de plastic fluorescent pe un pat de boiliesuri conventionale. Din fericire trucul asta a mers cativa ani, pana cand sa vada cineva ce faceam. Stiu foarte bine ca lucrurile nu ar fi mers atat de bine daca toata lumea pescuia in aceeasi maniera. Orice pescar are nevoie de cativa asi in maneca. Este foarte greu sa-ti creezi un avantaj in ziua de azi.



Pag: 1 2

Tehnici de pescuit


Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii