Logo Pescuit pescar fish fishing crap  rapitor
Contul meu Forum Chat Retea
Vizitatori online: 149
19-11-2017

Fishing fish crap pescuit sportiv pescari peste rapitor

Oxigenul dizolvat in apa

(in iazurile piscicole)

Dr. biol. Petru Burian

1 -- Cantitatea de oxigen dizolvat in apa variaza functie de presiunea atmosferica, de temperatura apei, de continutul in saruri minerale si substante organice, etc.
2 -- Oxigenul are o solubilitate relativ scazuta in apa (invers proportionala cu temp. apei !!); pentru anumite valori particulare de temperatura, salinitate si presiune atmosferica, canitatea de oxigen dizolvata in apa reprezinta concentratia de echilibru (saturatie).
3 -- Concentratiile de echilibru ale oxigenului dizolvat în functie de temperatura apei (la presiunea de 760 mm Hg)

Temp. apa gr.C

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

mg Oxigen / litru

11,27

11,00

10,75

10,50

10,26

10,03

9,82

9,61

9,40

9,21

9,02


Temp. apa gr.C

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

35

mg Oxigen / litru

8,84

8,67

8,50

8,33

8,18

8,02

7,87

7,72

7,58

7,44

6,83

4 – fluctuatiile in timp ale saturatiei in oxigen sunt dependente si de:
-- eliberarea de oxigen rezultat in urma fotosintezei (macrofite + alge)
-- consumul de oxigen al organismelor din ecosistem
-- adancimea si stratificarea apei (in perioada de iarna, important pt. iazurile piscicole cu zone adanci)
-- incarcatura apei in substante organice
-- incarcatura apei cu agenti puternic reducatori, care apar in cazul iazurilor cu depozite de mal organic si stratificare a apei: hidrogen sulfurat (H2S), sulfat feros (FeS), metan (CH4)
5 -- cantitatea de oxigen dizolvata in apa se exprima de obicei in miligrame oxigen/litru (mg/l) la presiunea de 760 mmHg
6 -- cantitatea de oxigen dizolvata in apa se determina zilnic sau de cate ori este necesar, dar mai ales cand: pestii inoata la suprafata apei; se aglomereaza la mal; exista o dezvoltare excesiva a algelor; in perioada de iarna cand insectele acvatice apar la suprafata apei.
7 – determinarea oxigenului se efectueaza:
-- vara - dimineata, înainte de rasaritul soarelui
-- iarna cand exista pod de ghiata - dimineata si seara, in mod obligatoriu
8 – determinarea cantitatii de oxigen necesara pentru 1 kg de peste pe durata unei ore se poate stabili dupa relatia:

Oxigen (mg/l) = (n1 – n2) x d x 60
                                        G
unde:

n1 – cantitatea de oxigen la gura de alimentare (mg/l)
n2 – cantitatea de oxigen din canalul de evacuare (mg/l)
d – debitul apei / ora
G – greutatea totala a pestilor (kg)

9 – cantitatea de oxigen necesară in bazinele ciprinicole:

Tip bazin

Cantitatea medie de oxigen (mg/l)

Cantitatea minima de oxigen (mg/l)

cu ciprinide

7,0 – 9,0

Iarna

Vara

3,0 – 3,5

5,0 – 5,5

 
Cu speranta ca informatiile va vor fi de folos, va urez succes !!

 

Pag: 1


ABC in pescuit

 


Publicitate


WWW.pescuitul.ro este marca inregistrata cu nr. 129008 (vezi marca). Copyright © 1999 - 2017 Gheorghe Ion - Toate drepturile rezervate
Site administrat de: Gheorghe Alexandru Ion PFA, CUI: 25286162, Reg. Com. F40/1331/2009.
Termeni si conditii de utilizare site. Confidentialitate Protectia cumparatorului


Serviciile site-ul nostru sunt oferite apeland la ajutorul Cookie-urilor. Prin continuarea utilizarii serviciilor noastre,
acceptati implicit si neconditionat modul in care utilizam cookie-urile. Aflati mai multe detalii